Waar zijn de spreeuwen gebleven?

In het najaar komen spreeuwen naar Nederland om te overwinteren. Tenminste, dat was altijd zo. Gertine is gek op spreeuwen maar zag de afgelopen jaren plotseling nog nauwelijks spreeuwen in haar omgeving. Is dat bij jou ook zo?

Vanaf het maken van mijn biologiewerkstuk op de middelbare school ben ik gek op spreeuwen. Ze zien er prachtig uit in hun chique blauwzwart verenkleed met gouden spikkels. Toen ik de spreeuwenzeefdruk van Elmarie voor het eerst zag was ik dan ook direct verkocht!

 

spreeuw in vluchtBehalve dat ze prachtig zijn is een groot pluspunt voor de spreeuwen dat ze met elkaar communiceren! In grote groepen zitten ze in bomen en geven informatie aan elkaar door. Maar vooral fantastisch en indrukwekkend vind ik het hoe ze zwermen. Zo snel, zo mooi met heel ingewikkelde figuren, een soort life Spirograph. Steeds groeit een groep aan met nieuwe spreeuwen of groepen totdat er uiteindelijk een mega-spreeuwenvolk rondvliegt als avondspektakel voor iedereen die ervan wil genieten. Ik kijk altijd of er niet één uit de lucht valt, omdat hij tegen zijn buurman aanvloog. Maar op één of andere manier zie ik dat nooit gebeuren. Zoals je ook ziet op dit filmpje.

 

Meedogenloze dakgoot-optredens

Toen wij in 2002 in Apeldoorn kwamen wonen, zag ik vanaf het voorjaar ‘s avonds regelmatig zwermen spreeuwen. Tot ik 2 jaar geleden geen spreeuw meer zag. Wel zag ik steeds vaker kauwen en daar kan ik maar niet enthousiast van worden. Die doen ook reuze hun best om ’s avond een soort zwermbewegingen te maken. Maar hun rommelige pogingen halen het niet bij de spreeuwen. En ze ruziën zoveel, als ik hen tenmiste goed begrijp. Daar komt bij dat de kauwen in mijn buurt het bij mij verbruid hebben door hun meedogenloze dakgoot-optredens. In de zomer paraderen ze door de dakgoten in onze wijk op zoek naar de mussennesten tussen de dakgoot en de dakpannen zitten. Zo’n kauw waggelt dan door de dakgoot en rukt met zijn snavel alles wat uitsteekt en smijt het weg. Ook jonge mussen. Wellicht heeft dit optreden een of ander doel, maar ik zie het niet. Ze eten de jonge mussen niet, het lijkt meer een soort tijdverdrijf. Vandaar dat ik het niet zo heb op kauwen. Ik ben bang dat ik aan ze moet wennen, maar ik heb heimwee naar de spreeuwen.

Waar zijn de spreeuwen?

Buurtgenoten vroeg ik of zij nog wel spreeuwen zagen. Online zocht ik of de spreeuw misschien aan het verdwijnen was, maar ik vond geen verklaringen voor plotseling verdwijnen van spreeuwen uit Apeldoorn. Ik kon zelf wel allerlei verdwijnredenen verzinnen: alle senioren die uit onze wijk verhuizen, verkopen hun huis aan jonge gezinnen. In hun eerste jaar hier, halen die alle bomen uit de tuin. Kort daarna worden voor- en achtertuin bestraat. Ik snap dat wel, ik wil ook licht in mijn kamer en weinig onderhoud aan mijn tuin, maar daardoor mis ik in ieder geval de ransuilen die hun dennenbomen missen. En zouden de spreeuwen daarom onze wijk ook niet meer aandoen? Of komt dat doordat de zieke kastanjebomen geveld zijn? Of de populieren, een paar honderd meter verderop, die moesten wijken voor nieuwbouw?

spreeuwen 1
Zeefdruk Spreeuwen in Vlucht van Elmarie.

Ik weet het niet, maar ik mis de spreeuwen. Heel af en toe zie ik een paar enkelingen. Vorige week zag ik zowaar een kleine zwerm.  Ik kan het dan bijna niet geloven en check extra of het geen kauwen zijn. Helaas is dat altijd maar van korte duur: als snel komen er kauwen aan die het zwermen met veel kabaal overnemen en tot er geen spreeuw meer te zien is. Zouden zij echt de oorzaak zijn van het verdwijnen van de spreeuw in mijn buurt? Heeft iemand enig idee?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s