De geschiedenis van de post en de postzegel

Shafiq spaart postzegels. Dat is zijn winterhobby. Speciaal voor BusyBeezzz dook hij in de geschiedenis van de post en de postzegel.

Wanneer ben ik begonnen met postzegels verzamelen?
In december 2010 gingen wij in de kerstvakantie naar opa en oma. Daar leerden opa en papa mij om te postzegelen. Sindsdien is het mijn hobby. Ik heb inmiddels al veel albums bij elkaar gespaard.

Hier een voorbeeld uit mijn postzegelalbum met Nederlandse postzegels die ik verzameld heb.

Wat is er zo leuk aan postzegels verzamelen?
Wat ik leuk vind aan postzegels is dat er altijd leuke plaatjes op te vinden zijn en het zoveel geschiedenis vertelt. Je leert bijvoorbeeld veel over verschillende landen en je kunt je kennis van geografie uitbreiden. Je kunt ook zien hoe een ander land zich heeft ontwikkeld.

De allereerste postzegel werd uitgegeven in Engeland in 1840. In Nederland gebeurde dat in 1852. Dit is de oudste Nederlandse postzegel die ik heb.

Heb ik vrienden die ook postzegels sparen?
Ja, mijn twee ooms Roelof & Rein, mijn broertje Khaled, Opa, mijn vrienden Josh & Ariëlle en mijn nichtjes uit Amsterdam zijn degenen met wie ik postzegels ruil. Hier hebben ik en mijn vrienden heel veel postzegelplezier van. En we verzamelen allemaal op een eigen manier. Khaled bijvoorbeeld ordent zijn postzegels op gezichten, gebouwen, planten en dieren. Ik doe het op land en heb dan twee categoriën: oudere en nieuwere postzegels uit een land.

Geschiedenis van de post
De post heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis voordat je mobiele telefoons of computers had. Niet iedereen kreeg vroeger post. Eerst kregen alleen erg belangrijke mensen post, zoals geestelijken, koningen en keizers. Later was het een manier om te communiceren voor notabelen en handelaren. Pas na de Franse revolutie werd de post gedemocratiseerd. Dat betekende dat de post ook voor gewone mensen beschikbaar kwam. In Nederland gebeurde dit rond het begin van de negentiende eeuw.

Omdat ik de Britse nationaliteit heb, ben ik erg geïnteresseerd in de postzegels uit het Verenigd Koninkrijk.

Royal mail
Als Brit heb ik me ook verdiept in de Royal Mail in Groot-Brittanië. Brian Tuke was de eerste postmeester van Engeland. Hij diende koning Hendrik VII en kardinaal Wilsey. Brian Tuke zette het postsysteem op in Engeland. De brieven waren bedoeld voor de koning en andere overheidspost en voor de geestelijkheid.

Dit zijn een paar Engelse postzegels met Queen Elisabeth II die ik heb verzameld.

Wie betaalde de post?
Gek genoeg was het in eerste instantie degene die de post ontving die betaalde voor ontvangst. Dat duurde tot 1840. Het  bedrag werd bepaald door de afstand die de brief had afgelegd.

Hier volgt een filmpje over de Royal Postage. De film is in het Engels.

De geboorte van de postzegel

De Penny Black is enorm zeldzaam en heel veel geld waard.

De Penny Black was de allereerste postzegel en uitgeven op  6 mei 1840 in Groot Brittanië met het hoofd van Queen Victoria erop. Rowland Hill  had bedacht dat de verzender voortaan de kosten van het versturen moest betalen in plaats van de ontvanger. Rowland wou het tarief eenvoudiger maken en daarom moest iedereen die iets wilde versturen een penny betalen. Op het poststuk kwam een postzegel van een penny, de Penny Black. Later werd dit  vervangen door de Red Penny. De rode inkt kon makkelijk verwijderd worden, zodat de postzegel weer opnieuw gebruikt kon worden. Later hebben andere landen dit systeem met postzegels overgenomen.

Ik heb zelf een Red Penny in mijn bezit. Papa heeft die voor mij gekocht.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s