Mijn favoriete Kerstactiviteit: een midwinterhoornwandeling

Na alle maaltijden en het muziek maken in de kerk gaat Gertine met Kerst het liefst een midwinterhoornwandeling maken, genieten van het landschap en van het getoeter van anderen.

Wandelen door het mooie landschap van de Achterhoek terwijl je van her en der de melancholieke klanken van midwinterhoorns hoort. Eén van mijn favoriete winteractiviteiten is toch wel het maken van een midwinterwandeling. Of het nou vriest, de winterzon af en toe doorbreekt of dat er buitje valt: een midwinterhoornwandeling vind ik altijd een succes. Erwtensoep of een broodje worst zijn daarbij vast prik. Maar wat is nou eigenlijk het idee achter de midwinterhoorns?

Van de eerste zondag van Advent tot en met Driekoningen (6 januari), wordt er in Twente, de Achterhoek en de grensstreek in Duitsland op de midwinterhoorn geblazen. Sommigen gaan ervan uit dat dit gebruik stamt uit de tijd van de Germanen. Mensen zouden met het blazen de boze geesten willen verjagen. Maar omdat de eerste melding van de midwinterhoorn pas is van 1485 zeggen anderen dat het Midwinterhoorn-blazen altijd de bedoeling heeft gehad de komst van Christus aan te kondigen en dat de Germanen er later met de haren bijgesleept zijn.

Wandelingen googelen

Momenteel is het midwinterhoorn blazen beslist een levende traditie die volop in ere wordt gehouden én waarvan veel mensen meegenieten. In veel Twentse plaatsen en buurtschappen zijn midwinterhoorngroepen die deze traditie willen doorgeven. Tijdens de periode van Advent tot Driekoningen geven zij demonstraties tijdens evenementen of speciale wandelingen in de regio. Het is geen commercieel, maar een religieus gebruik dat de functie heeft de geboorte van Jezus aan te kondigen. Het is een beetje zoeken, maar met een beetje googelen vind je de wandelingen langs groepen midwinterhoorn-blazers. Overigens: echt niet alleen meer in Twente en de Achterhoek: ik zag ook midwinterhoorn-blazen aangekondigd in diverse andere provincies.

Midwinterhoorn-Puttenwandeling

Zelf hebben we nu voor de tweede keer de Midwinterhoorn- Puttenwandeling gedaan in Laren (Achterhoek) die start bij manege St. Steffensrijders. De wandeling zelf gaat door bossen, langs diverse boerderijen en landhuizen en is op zichzelf al de moeite waard. Je krijgt een routebeschrijving en de bordjes zijn heel duidelijk. Verschillende boerderijen op de route hebben daar nog eeuwenoude waterputten, vandaar de naam van de wandeling. Tijdens de wandeling komt het geluid van de hoorns van verschillende kanten. Vooral als het vriest of als de hoornspelers aan de rand van het bos of aan een ven staan, dan draagt het geluid heel ver en hoor je het als wandelaar steeds van een andere kant komen.

Oude waterput midwinterhoorn
De waterput is niet alleen een enorme klankkast voor de midwinterhoorn, de hoorns werden er ook wel ingehangen zodat het hout zich vol zoog en de hoorn mooi dicht werd. Die werd dan wel zo zwaar dat de blazer de hoorn op de put liet steunen vanwege het gewicht.

Prachtig landschap

Dat geluid en zo’n winterwandeling door prachtig landschap is natuurlijk als sfeervol. Met z’n allen in een tent met lange tafels gemoedelijk een kop snert of een broodje worst eten naast een wildvreemde die daar aan de koffie of thee met kerstkrans zit, maakt het helemaal leuk. Maar je eigen thee meenemen en onderweg een picknicktafel zoeken gebeurt ook.

 

 

 

 

Midwinterhoorngroepen

Veel dorpen en buurtschappen hebben een midwinterhoorngroep. Tussen Eerste advent en Driekoningen staan ze op geschikte plekken als aan de rand van het bos, bij een waterput of bij een vennetje en maken dan de diepe, melancholieke natuurtonen.

Midwinterhoorn zelf maken

De mensen die ik gesproken heb, hebben hun hoorn zelf gemaakt van een berkenstammetje. Door het jaar heen worden cursussen gegeven om de hoorn zelf te maken. Ik heb wel het idee dat ze er een heel seizoen mee bezig zijn, maar dan heb je ook wat voor de komende jaren.
midwinterhoornmaken

Zus van de alpenhoorn

De midwinterhoorn doet mij qua vorm en geluid denken aan de alpenhoorns die ik regelmatig in Oostenrijk en Zwitserland zag én hoorde. Het is het kleine zusje ervan. Maar wel een sfeervol, warm zusje waarvoor ik graag mijn wandelschoenen aantrek.

De route is heel duidelijk door de routebeschrijving en de bordjes. Maar mocht je deze prachtige wandeling op een ander moment van het jaar willen doen, dan kun je de gpx van deze route van ruim 9 kilometer hier downloaden.

Midwinterwandeling Laren
Mindwinterhoornwandeling Laren ca 9 kilometer

Dank je wel Gijs van Woerkom en alle andere blazers voor het midwinterhoornblazen, toeristenbelang Laren voor het organiseren van weer een mooie midwinterbelevenis, Jasper voor de gpx en Alexa voor het filmpje en de mooie foto’s.

Blaas je zelf midwinterhoorn, heb je suggesties, of aanvullingen voor dit verhaal? Laat even een berichtje achter.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s