Kruidnoten bakken

Liesbeth smacht naar zo’n heerlijke, grote, net-gare en nog warme pepernoot. Wie kan ze mobiliseren voor een bakfestijn?

Bij Busybeezzz hebben we een WhatsAppgroep. Dat vind ik heel fijn want we wonen niet echt bij elkaar in de buurt. Via  WhatsApp delen we veel lief en leed en een heleboel huis-tuin-en-keuken-sores. Ook mogelijke onderwerpen voor een blog worden regelmatig gedeeld in WhatsApp. Zo vroeg Frouckje zich twee weken geleden af of ‘pepernoten bakken’ een leuke blog zou zijn. Vol enthousiasme reageerde ik, want ik ben dol op van die grote, net niet geheel gare, nog warme pepernoten.  Daarnaast willen mijn kinderen altijd graag helpen bij het bakken. Dus meldde ik dat ik graag een blog over pepernoten bakken wil schrijven.

2017 ongunstig pepernotenbakjaar

Maar helaas, 2017 is een ongunstig pepernotenbakjaar voor mij. Het begon eigenlijk een aantal weken geleden al toen ik begin oktober de supermarkt in stapte en mijn oog op een schap vol pepernoten en ander Sintgerelateerd lekkers viel. De basisschoolleraren zouden een dag gaan staken die week. Met alle kinderen thuis en een vriendinnetje dat zou komen spelen, leek pepernoten bakken me een goed idee. Ik had nog wat twijfel of pepernoten niet te vroeg was en ik misschien beter koekjes kon gaan bakken. Maar ja, als er al pepernoten in de supermarkt liggen dan kunnen we ze thuis ook wel bakken. En ik zag zo’n grote net niet gare warme pepernoot al voor me. De kinderen bleken nog niet aan pepernoten toe te zijn. Werkelijk niet een pepernoot werd er gedraaid. Wel verschenen er zonnen, slakken, bloemen, letters, slangen en auto’s op het bakblik. Maar slakken en zonnetjes smaken echt anders dan grote pepernoten met een krokante buitenkant en een beetje zacht van binnen.

Op verlanglijstje

Herkansing’, dacht ik na Frouckjes WhatsApp bericht. ‘Deze week gaan we pepernoten bakken. Sint is gearriveerd, ze kijken elke avond het Sinterklaasjournaal en hebben een schoen gezet dus dat bakken komt nu goed. Het is inmiddels twee weken later en ik krijg ze niet aan het bakken. Ze hebben er geen zin. Ze gaan liever knutselen, inpakpapier tekenen voor schoencadeautjes of buiten spelen. ‘Nee geen goed idee’ is het standaard antwoord wat ik krijg als ik over pepernoten bakken begin. Even twijfel ik, zal ik ze dan maar zelf bakken. Ik besluit het niet te doen. Ik kijk in de kast en vind nog twee zakken met pepernoten van de ZOA kruidnotenactie. Ik doe wat pepernoten in een schaaltje, schenk voor iedereen thee in en ga lekker knutselen met mijn kinderen. Deze pepernoten hebben een lekkere bijsmaak omdat ik een goed doel heb gesteund met de koop ervan. Extra grote net niet gare pepernoten zet ik op mijn verlanglijstje voor volgend jaar. 

Recept kruidnoten

Hierbij alvast het recept voor ca. 60 kruidnoten

Ingrediënten:
40 gr. plantaardige margarine

50 gr. bruine basterdsuiker
1 tl speculaaskruiden (Of ev. eigen kruiden naar eigen voorkeur)
100 gr. zelfrijzend bakmeel (of patentbloem met bakpoeder)
1 – 2 el. melk of ev. water.

Nodig:
beslagkom, mixer met deeghaken, bakpapier, bakplaat
Oven voorverwarmen, afhankelijk van je oven: ca. 170 (hetelucht iets lager). Tip: gebruik de temperatuur van zandkoekjes

Werkwijze

Zet de Sinterklaasmuziek maar aan en zet de ingrediënten klaar.
De margarine zachtroeren met de suiker met de hand of met de mixer met deeghaken. De helft van het meel, de bakpoeder en de kruiden eroverheen zeven en erdoor werken. Eerst 1 el. en indien nodig later nog 1 el. melk of water toevoegen en tot een samenhangende bal/bult kneden (ev. met de mixer met deeghaken)

En nu gezellig met elkaar balletjes rollen, die op de bakplaat met bakpapier leggen. In de voorverwarmde oven bakken tot ze licht beginnen te kleuren. 13 – 16 min. Als je oven goed is voorverwarmd, is 13 minuten misschien al wel genoeg. Houd ze dus in de gaten zodat ze niet zwart worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s