Zo maak je druivensap

Shafiq ging op vakantie naar Kroatië en leerde daar heel veel over de geschiedenis van druiven. Hij legt in deze blog uit hoe je zelf druivensap kunt maken met een druivenpers.  

Afgelopen zomer zijn wij met vakantie geweest naar Kroatië. Onderweg zagen wij zoveel wijngaarden, met om de haverklap bordjes met ‘wijn en olijfolie te koop’. Mijn moeder vond het fascinerend. Ik niet, ik drink geen wijn. Ik ben wel geïnteresseerd in de geschiedenis van het wijn maken, en jaaa, druivensap maken vind ik wel een uitstekend idee!

Bij ons was druivensap maken heel leuk en gezellig. Bekijk hier de foto’s maar, je ziet stap voor stap hoe we het hebben gedaan. We zijn ook erg tevreden over het resultaat.
druivensapmaken

Mijn vader kwam namelijk op de idee om voor mama een druivenpers te kopen. Zie zo, een paar dagen later werd die geleverd, helaas bij de buren. Ik mocht het pakket wel ophalen. De buurman was al heel geïnteresseerd in wat wij van plan waren en hielp me om het pakket te dragen want het was best zwaar. De buurman heeft zelf ook ervaring met druiven. Dat lees je hier.

Wijnmaakproces
De plant waaraan een druif groeit, noemen we wijnstok, of ook wel wijnrank.  Als de druiven rijp zijn, worden ze geoogst. Sommige soorten kun je zo opeten, maar van andere soorten kun je wijn maken. Wijn maken gebeurt al eeuwen. Ik kwam een tekenfilmpje tegen van het wijnmaakproces in Cyprus. Hier zie je hoe de mensen in Cyprus wijn maken op een ouderwetse manier.

Opgravingen
Op youtube vond ik een filmpje over hoe het vroeger ging in de tijd van de Bijbel. Daar had ik een filmpje gevonden van een oude wijnpersruïne dichtbij Jeruzalem.  De wijn die daar werd gemaakt werd heel waarschijnlijk in de tempel gebruikt.
Opgravingen van wijnpers dichtbij Jeruzalem

Een van de oudste wijnpers opgravingen:
Ken je het Bijbelse verhaal van Noach die een wijngaard had? Een wijngaard hebben doen mensen dus al heel lang. Hier is een foto van een hele oude wijnpers dichtbij de Ararat gebergte, heel waarschijnlijk van de tijd van Noach.

opgravinen

In de bijbel worden de druivenplant (wijnstok) de druiven en de wijn vaak als voorbeeld gebruikt. Ze staan dan symbool voor mooie en positieve dingen! Lees maar mee. Johannes 15 1 t/m 8.

De wijnstok en de takken Johannes 15 1 t/m 8.

1 Jezus zei: “IK BEN de echte wijnstok en mijn Vader is de wijnboer. 2 Elke tak aan Mij waar geen vruchten aan groeien, haalt Hij weg. Elke tak waar wel vruchten aan groeien, snoeit Hij. Hij maakt hem schoon van alles wat daar niet mag groeien. Zo gaan er nog meer vruchten aan die tak groeien. 3 Jullie zijn al schoon door wat Ik jullie heb gezegd. 4 Ik blijf in jullie. Blijf nu ook in Mij. Als een tak niet aan de wijnstruik blijft vastzitten, kunnen er geen vruchten aan groeien. Zo kan er ook geen vrucht aan jullie groeien, als jullie niet in Mij blijven. 5 IK BEN de wijnstruik en jullie zijn de takken. Als jullie in Mij blijven en Ik in jullie blijf, zal er veel vrucht aan jullie groeien. Want zonder Mij kunnen jullie niets doen. 6 Als jullie niet in Mij blijven, verdrogen jullie. Verdroogde takken worden weggegooid en verbrand. 7 Maar als jullie in Mij blijven en mijn woorden in jullie blijven, zullen jullie alles krijgen wat jullie vragen. 8 Het eert mijn Vader als er veel vrucht aan jullie groeit. Het laat zien dat jullie mijn leerlingen zijn.”

En ken je het Bijbelverhaal waarin Jezus water in wijn veranderde op een bruiloft? De wijn was op. En dat in een tijd dat ze nog geen cola en andere frisdrank hadden!
Bruiloft in Kana

Stiekem het leukste

Wat mij stiekem het leukste lijkt is om met mijn voeten in de druiven te stampen, helaas hebben we niet genoeg druiven om dat te doen. Wij hebben een aardappelstamper gebruikt om de druiven te kneuzen voordat dit geperst werd.

WhatsApp Image 2017-09-15 at 17.14.38

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s