Wat is een ei? 

Wat is een ei eigenlijk? Is het zielig om eieren te eten? Elmarie en Shafiq hebben inmiddels veel ervaring met kwarteleitjes en leggen het verschil uit tussen bevruchte en onbevruchte eieren. 

Onze buurjongen Noah komt graag bij ons kwarteleieren rapen.Soms hoopt hij stiekem dat bij zijn eitjes ook kwarteltjes uit gaan komen.Kan dat? Hoe zit het eigenlijk met die eieren van ons? Is een ei een ongeboren kuiken? En is dat niet zielig om die dan te eten?

Wat is een ei?
Een ei is het product van een kip of kwartel waaruit (indien het bevrucht is door een haan) zich een kuiken kan ontwikkelen als het ei onder de juiste voorwaarden (warmte en regelmatig draaien) bebroed wordt door kip of broedmachine.

Een kwartel legt zo’n 5 eieren per week. 

Is een ei een ongeboren kuiken?
Een ei is meestal niet bevrucht en heeft in dat geval niets met een kuiken te maken. De meeste eieren die te koop zijn, zijn niet bevrucht. Wij eten dus het voedsel dat normaal voor een kuikentje is bedoeld.  

Kunnen bevruchte eieren gegeten worden?
Dat kan, van het eten van een bevrucht ei merk je niets. Je ziet ook helemaal niets aan de dooier. De ontwikkeling van een kuiken gaat pas van start na een tijdje broeden (warmte dus-37,7˚C).

Heb je nog meer vragen over (kwartel)eieren? Stel ze hier gerust! En mocht je in de buurt van Kanaleneiland wonen… Shafiq verkoopt ook kwarteleitjes. En hier kun je nog meer lezen over kwartels en eitjes. 

Ietje – de oma van Shafiq – maakte deze aquarel van kwarteleitjes.

Elmarie

Iedere dinsdag heeft Elmarie de leiding in het naaiatelier van Huis van Vrede, de kerkgemeenschap waar ze voor werkt. Hier komen asielzoekers uit Iran en Afghanistan om mooie dingen te maken als tassen, schorten en op maat gemaakte kleding. Sommige van hen zijn beginners en krijgen een training werken met de naaimachine. Anderen hebben ervaring in de textielsector en kunnen prachtige kleding op maat maken. Elmarie zelf leerde naaien in het bruidsatelier van haar moeder in Zuid-Afrika. Ze deed een opleiding textiel in Londen. Stoffen bedrukken is één van haar specialiteiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s