Inslaan op 50-jarige honingmarkt

Ik verheug me er altijd weer op: de jaarlijkse honingmarkt in Ugchelen. Morgen is het weer zo ver. Dit jaar wordt de honingmarkt voor de 50e keer gehouden. Dus morgenochtend ben ik paraat. Flinke tas mee om een voorraad lekkere honingsoorten te halen waarmee we de winter door kunnen.

Welke honing?
Aan het begin van de honingmarkt wordt de honing door keurmeesters gekeurd. Daarna presenteren de imkers, afkomstig uit de omgeving, hun honing. Tafels staan vol met potjes die in kleur variëren van donker goudbruin tot lichtwit. Veel imkers geven je ook de mogelijkheid om te proeven. Zo ontdek je grote verschillen in smaak. En verschil in voorkeur. Ik hou van een zware smaak, maar mijn gezinsleden houden van lichte honing. Je hebt er doorzichtige honing, maar ook cremehoning. Liesbeth kan je vast vertellen hoe je die maakt, voor mij als consument: cremehoning voelt zachter, suikerachtiger in je mond. Ik koop verschillende soorten voor verschillende doeleinden: koolzaadcremehoning voor op crackers, een grote pot bloemenhoning voor het maken van dressings in de salades, en vast nog wel meer lekkere soorten. En voor het lekker nog een stukje raat.

raat
Stukje raat voor het lekker

Honing uit je eigen buurt
Natuurlijk kun je je honing kopen bij de supermarkt. Dat is meestal menghoning, voornamelijk uit Zuid Amerika en China. Maar ik geeft de voorkeur aan lokaal: met lokale honing steun je de honing en bijen. Gewoon in je eigen omgeving. En het is ook nog eens duurzamer omdat je potje honing niet zo ver hoeft te reizen.

Met lokale honing steun je honing en bijen, leuk om zelf uit te zoeken en bovendien is het ook nog eens ontzettend lekker.

Verder bevat lokale honing veel pollen uit je eigen omgeving. Er zijn geen bewijzen, wel aanwijzingen dat dat helpt tegen hooikoorts. Zie hiervoor ook mijn artikel in Allergie&Voeding. En heel belangrijk: honing van een imker is echt veel smaakvoller dan de meeste supermarkthoning. Morgen sla ik dus lekker in. Dank je wel bijen.

IMG_20160511_152021710
Veel koolzaadcremehoning voor op crackers

Honingmarkten worden volgens mij in veel plaatsen gehouden, vooral in de nazomer/het najaar. Iemand nog tips van andere honingmarkten in de komende tijd?

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s