Bevers in de Biesbosch

the_big_five_biesboschOp donderdag 21 april is een droom van mij waar geworden: Wij gingen op safari! Ja, op safari in de Nederlandse Biesbosch! In de hoop om één van de Nederlandse BIG 5 te spotten.

Op Safari in de Biesboch
Eelke en Rineke hadden ons uitgenodigd om met ze mee te gaan naar de Biesbosch. Dit werd een fantastisch mooie avond. De bootsafari begon bij vissershang, een haven in de Biesbosch.

op_safari
Mijn broertje Khaled met Eelke & Rineke die ons hadden uitgenodigd op safari in de Biesbosch.

Visarend gespot
Ik vond het geweldig dat er ook een boswachter mee ging.  De boswachter ging van alles vertellen. Het was laat in de middag en de vogels zongen heel mooi. De boswachter vertelde dat dit vooral de mannetjesvogels waren die zo hard aan het zingen waren. Dit is om de vrouwtjes te lokken die op vogeltrek waren. Wij zagen best veel vogels; een kolonie reigers, ijsvogels, futen, meerkoeten, een tjiftaf en hoorden heel veel cetti zangers zingen.

Wij waren nog niet lang vertrokken of wij zagen een visarend!

Ik was al heel erg benieuwd of die in de Biesbosch was, maar op waarneming.nl was niks te vinden. Nu zag ik wat ik ook hoopte. Ik ben eigenlijk een getuige dat er een visarenden leven in de Biesbosch! Mijn geluk kon niet op.

visarend
Visarend getekend door Shafiq.
Runderen_Biesbosch
We zagen niet alleen vogels en bevers, maar ook deze runderen.

Bevers in de schemer
Halverwege onze tocht ging wij naar een eiland. Daar ontmoeten wij Henny die al de vuur klaar had staan, wij mochten ook meedoen met zagen en een nog grotere vuur maken. Dat was voor onze worstjes en marshmallows. Wij kregen soep en brood. Volgens Thomas, de boswachter, was het nu wel schemer genoeg voor de bevers. Ze worden dan vaak actief. Het werd al best donker en wij zagen nog geen bever. Aan het oever waren wel veel glijbanen en afgeknaagde bomen en takken te zien. Zij waren daar er dus wel, maar helaas zagen wij ze niet.

Toen we in de buurt waren van zijn burcht in een andere gebied van de Biesbosch gebeurde het!!! Mijn moeder en Khaled zagen er één als eerste!!!!! Het moment waar we op gewacht hadden! De bever schrok toen hij ons zag, sprong het water in en klepperde op het water met zijn staart. Dit is om zijn soortgenoten te waarschuwen. Ik denk dat dit betekent dat er nog meer bevers in de buurt waren. Wij zagen hem zwemmen en nog een keer klepperde hij met zijn staart.

safari, biesbosch, bevers
Safari in de Biesbosch, op zoek naar bevers.

Dat was een groot avontuur met de bevers en de safari! Daarom ga ik nu meer over deze soort vertellen; namelijk bevers in Nederland, wat ze eten waar ze wonen en natuurlijk ook over de bevers in Narnia, omdat Narnia mijn favoriete film en boek is.

tekening beverburcht biesbosch
Shafiq maakte ook deze mooie tekening van een beverburcht.

Bevers in Nederland
De mensen gebruikten vroeger de pels van bevers om vilt te maken voor hoeden, bontkragen aan jassen en dergelijke dingen. Daar werd ook gedacht dat bevers teveel vis aten; in Nederland werden daarom bevers gedood. In Nederland is de laatste bever dood gemaakt door een visser in 1825. Toen de visser vlak bij zijn boot een “waterdier” ontdekte, was de man zo bang dat hij het dier een dodelijke slag gaf! De man wist niet dat hij de laatste in het wild levende bever van Nederland had doodgeslagen.

In Nederland 1988 werd de eerste bever weer in Nederland uit gezet. In de Biesbosch wonen nu zo een 300 bevers.

Nu weten wij dat bevers geen vis lusten, maar plantaardige eten. Het menu bestaat onder andere uit oeverplanten, riet, wortelstokken van waterlelies, jonge twijgen, bladeren en boomschors.

Beverburcht
De bever woont altijd in de buurt van water en er moeten veel bomen zijn. Vooral wilgen en populieren en verder moeten er veel kruiden groeien. De bever woont meestal in een burcht. Wij kennen een burcht als een versterkt kasteel. Voor de bever heeft deze geordende takkenhoop dezelfde  functie. Het is een hol onder een stapel takken. De ingang van het hol zit altijd onder water. Dit is voor de veiligheid. Mogelijke vijanden kunnen de burcht niet betreden. Soms maakt hij ook een hol in steile oevers, maar dan moet het waterpeil steeds gelijk blijven omwille van zijn ingang onder water.

beverburcht

Hij werpt een takkenburcht op van geschilde takken en stammen, planten en modder. Soms is dit bouwwerk tot 3 meter hoog en kent een omtrek van 12 meter. De bever is een echte bouwer. Als de bever de burcht in zwemt, komt hij eerst in de natte kamer. Daar gaat hij zijn natte pels uitschudden. Daarna kruipt hij naar de droge kamer om te slapen, rusten, poetsen of te vlooien. De droge kamer is bedekt met geschilde takken, deze takken zijn op maat geknaagd. Regelmatig wordt het bed opgeschud en ververst. Boven in de takkenburcht zit een luchtgat, dat uitkomt in de droge kamer.

In de zomer maakt de bever een leger, een veilige burcht. Dat is een ondiepe kuil die bekleed is met houtspaanders. Daarvoor zoekt hij een plaats onder de struiken of dichte  kruidenbegroeiing.

Bevers in Narnia
De Engelse schrijver C.S. Lewis vond bevers ook leuk en dacht dat ze vis aten. In zijn boek Het betoverde land achter de kleerkast zijn er bevers. Na hun aankomst in Narnia ontmoeten Lucy, Edmund, Susan en Peter Meneer Bever en gaan ze mee naar de beverburcht waar ze Mevrouw Bever ontmoeten. Tijdens het eten van vis en chips, legt Meneer Bever uit dat is voorspeld dat zij hier zijn om Narnia te gaan redden. Als ze ontdekken dat Tumnus gevangen is denken ze er over na om die te bevrijden. De bevers vertellen ook over Aslan, de leeuw, de bevrijder. Hier is een link naar een klein filmpje uit de film van Narnia:

Voor nu heb ik jullie al veel verteld over de bever, maar ik heb ook heel veel andere dieren gezien. Bijvoorbeeld de visarend. Dit vind ik een heel leuk dier. Want hij bidt en dan duikt hij opeens het water in en pakt hij een vis. Dat vind ik heel gaaf aan dat dier! En daarom ga ik jullie een volgende keer over de visarend vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s