Opening bijenhuis Willem-Alexanderpark

Vorig jaar deden Liesbeth en haar man Kees mee met de landelijke open imkerijdag. In het Willem-Alexanderpark kon iedereen die wilde een kijkje nemen in de bijenstal die zij beheren. Dit jaar nodigen zij jullie uit voor de feestelijke opening van een verplaatst en geheel vernieuwde bijenhuis! Kom je ook?

Bijenstal Willem-Alexanderpark vernieuwd
In een jaar tijd kan een hoop gebeuren. De bijenstal in het Willem-Alexanderpark in Leidsche Rijn is sinds vorig jaar verplaatst en vernieuwd. Het wordt een educatieve plek in het park. Naast een plek voor honingbijen zal het bijenhuis ook een nestplek bieden aan solitaire bijen, vogels en vlinders en een voorbeeld worden van hoe een schuur natuurvriendelijk is in te richten. Dat vraagt dus om een hernieuwde of eerste kennismaking met de bezige bewoners van de bijenstal. Vandaar dat het tijd is voor een officiële opening (klik op de afbeeldingen voor een vergroting):

Programma opening bijenstal:
De officiële openingshandeling vindt plaats op zaterdag 25 juni 2016 om 14.00 uur. Daarnaast is een interessant programma voor de hele middag:

  • Ontmoet imkers Kees & Liesbeth (Stadsbij).
  • Zaadbommen maken met Shafiq.
  • Zoekkaarten en informatie over solitaire bijen door Utrecht Natuurlijk.
  • Rondleiding door het park door Jos Vernooij van de gemeente Utrecht.
  • Ontmoeting met elkaar.

Ontmoet de imker
Honingbijen zijn vriendelijke en fascinerende insecten die geen overlast veroorzaken als ze met rust gelaten worden. Tijdens de open dag zijn wij aanwezig om meer te vertellen over het leven en belang van honingbijen. De honing die de bijen verzamelen is te proeven en er zijn imkermaterialen en bijenproducten aanwezig. Er kan in een bijenkast gekeken worden door een glazen afdekplaat op de bijenkasten. De bijenkasten blijven dicht tijdens de opening.

Wist je dat je als bezoeker ook een keer mee kunt kijken tijdens een inspectie van een bijenvolk? In het voorjaar/zomer is dit ongeveer 2x per maand mogelijk. Op de website www.stadbij.com laten we weten wanneer wij bij de bijenstal aanwezig zijn. Neem vooraf even contact met ons op en dan is het (meestal) mogelijk om tijdens een inspectie mee te kijken.

Liesbeth inspecteert een bijenvolk. Wil je ook een keer meekijken? Check dan op www.stadsbij.com wanneer dat kan.
Liesbeth inspecteert een bijenvolk. Wil je ook een keer meekijken? Check dan op http://www.stadsbij.com wanneer dat kan.

Zaadbommen maken
Zaadbommen zijn kleine bolletjes van gedroogde klei, aarde en zaden. Op een regenachtige dag kunnen ze gegooid worden op bijvoorbeeld een braakliggend terrein, een berm, je eigen tuin of in een pot op een balkon. Hier groeien dan bloemen uit die een voedselbron voor bijen en hommels zijn. Uiteraard worden er voor de zaadbommen inheemse zaden gebruikt. De gemaakte zaadbommen mogen mee naar huis genomen worden.

BusyBeezzz_zaadbommen-maken_3

Het maken van de zaadbommen is een leuke activiteit voor zowel kinderen als volwassenen. De workshop wordt gegeven door Shafiq (12 jaar) met ondersteuning van zijn moeder. Hij kan goed zaadbommen maken en uitleggen waarom bloemen belangrijk zijn voor bijen en vlinders.

kleurInformatietafel over solitaire bijen
Op de nieuwe bijenstal zullen bijenhotels geplaatst worden. Hier kunnen wilde bijen een plekje zoeken om hun eitjes in te leggen. Bijenhotels zijn zelf eenvoudig te maken van rietstengels, stenen en blik. Ter inspiratie zal er op de open dag een tafel zijn met voorbeelden van bijenhotels die je thuis eenvoudig kunt maken. Daarnaast zijn er folders aanwezig over wilde bijen die bezoekers mee kunnen nemen. Utrecht natuurlijk is aanwezig met zoekkaarten voor wilde bijen en meer informatie over wilde bijen.

bijenstal willem-alexanderpark leidsche rijn
Bij de nieuwe bijenstal is ook plek voor solitaire bijen.

Rondleiding door het park
Jos Vernooij (Gemeente Utrecht) en/of Fred Booij (ontwerper van het park) zullen een rondleiding geven door het prachtige Willem-Alexanderpark en meer vertellen over de aanleg, de beplanting, dieren in het park en plannen voor de toekomst.

Ontmoeting met elkaar
Naast de educatieve kant van de open dag is ontmoeting met elkaar belangrijk. We hopen dat de bezoekers met elkaar in gesprek gaan over wat zij zelf voor de de Utrechtse bijen kunnen betekenen. Koffie, thee en limonade aanbieden stimuleert de ontmoeting met elkaar en een koekje erbij geeft de middag een feestelijk tintje.

Educatie en ontmoeting gaan prima samen. Tussen de middag was er een echte picknick met natuurlijk honing op brood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s