Lekker lokaal – Koolzaadolie in de keuken

Het is niet te missen als je door het landschap wandelt, fietst of rijdt: de grote gele velden koolzaad. Nu is koolzaad niet alleen fotogeniek, de kleine, gele bloemetjes hebben geweldige mogelijkheden. Zo levert koolzaad de lekkerste honing (vinden wij), maar ook bio-brandstof, veevoer én prima olie voor in de keuken. Mijn experiment: koolzaadolie in de keuken.

Positief experiment
Bij experimenten weet je de afloop nooit. In mijn experimenten om duurzamer te leven, gaat het regelmatig niet zo rooskleurig als de blogs, artikelen en infoteksten beloven. Dat is natuurlijk frustrerend. Zo was ik echt teleurgesteld over het experiment om zelf vaatwasmachinepoeder te maken. Tijd voor een leuke, positieve ervaring dus: koolzaadolie gebruiken.

33477412_s

Koolzaadolie
Al enkele jaren bak en braad ik voornamelijk met olie. Margarine gebruik ik niet of nauwelijks. Olie bevat namelijk gezondere vetten dan margarine. Boter en margarine, bevatten veel verzadigde vetzuren. Daardoor loop je meer risico op hart- en vaatziekten. Olie dus.

Olijfolie is een prachtig product. Maar niet echt Nederlands natuurlijk. Daarom ging ik op zoek naar een olie uit de buurt. Gevonden: koolzaadolie is lekker lokaal!

Van top tot teen
Koolzaadolie wordt gewonnen uit koolzaad, je weet wel, die planten met die fantastisch vrolijke kleur als je door de polders rijdt. Van het zaad van deze planten kun je olie trekken. Die olie is te gebruiken als brandstof in dieselmotoren, maar ook geschikt voor in de keuken. Van wat overblijft van de plant, wordt stro gemaakt en veevoer. Het schijnt dan een goede vervanger te zijn voor soja. Daar komt bij dat de plant een welkom gewas op de akker is omdat het de bodem verbetert.

Om de hoek
Na het een en ander geprobeerd te hebben gebruik ik de koolzaadolie
Hollands Goud. Deze koolzaadolie is een product van 120 telers uit Oost-Nederland, verenigd in Colzaco – een coöperatieve vereniging van koolzaadtelers. De olie komt uit Overijssel en Gelderland, bij mij om de hoek dus, dat scheelt dus flink in de ecologische foodprint.

Gewoon bij de supermarkt
Ik heb het idee dat het vrij algemeen verkrijgbaar is. Ik koop de olie bij Jumbo, AH of Deka. Er zijn twee soorten: Hollands Goud Puur (€ 3,19 per 500 ml) gaat in salades, Hollands Goud Bak en Braad (€ 3,19 per 500 ml) gebruik ik voor bakken, braden en wokken van vlees, groenten etc. Dat bevalt prima. Olijfolie gebruik ik nu nog maar zelden. Omdat ik het veel gebruik, zoals je ziet met name de ‘Bak-en-braad’, zou ik liever literflessen kopen, maar die zijn niet op de markt.

Twee flessen
Ook voor omelet of pannenkoeken vind ik de ‘Bak-en-braad’ geschikt: mooi neutraal. Neutraler dan olijfolie, niet teveel smaak. Waarom er twee versies zijn wordt me duidelijk als ik groenteburgers bak in ‘Puur’. Door de verhitting wordt de olie sterker van smaak: geen succes. Voor het bakken van koek/taart vond ik em weer prima. Als ik erachter kom hoe dat kan, zal ik dat aanvullen in deze blog. Maar vooralsnog heb ik gewoon twee verschillende flessen op het aanrecht die het beide prima doen.

IMG_20160511_152308515Honing van koolzaad
Ik ben dus gek op koolzaad. Nog een voordeel: de prachtige gele kleur trekt bijen aan. En daar profiteren wij ook van! Op de jaarlijkse honingmarkt in Ugchelen sla ik ruim in. Vooral van onze favoriete koolzaadhoning. Lekker zoet, crèmig, licht. Tot mijn spijt zie ik dat we nu in mei de laatste pot van onze voorraad hebben aangebroken. Gelukkig vliegen de bijen alweer rond. Zet em op bijen!

koolzaadhoning

 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s