Haagse Dag van de Aarde

Aanstaande vrijdag is het de internationale Dag van de Aarde. In de Christus Triumfatorkerk in Den Haag wordt zaterdag 23 april voor het tweede opeenvolgende jaar een leuk evenement georganiseerd waar wij – net als vorig jaar – aan meedoen!

every_day_is_earth_day.png

Haagse Dag van de Aarde 2016
Er is maar één aarde en daar moeten wij het met zijn allen mee doen. In alles zijn wij afhankelijk van deze planeet; voor ons eten en drinken, de zuurstof die wij inademen, een plek om te wonen en werken en tot rust te komen.

Ieder mens is gebaat bij een eerlijke verdeling van grond, bouw- en voedingsstoffen.

En wat gaat daar een hoop in mis. Als je er echt over nadenkt dan kleeft er bloed aan onze rijke Westerse handen, zelfs al is dat misschien helemaal  niet onze bedoeling. Maar elders in de wereld zijn er mensen die voor een hongerloon kleding maken die ik mogelijk koop. Er zijn mensen die honger lijden omdat het voedsel dat ze produceren wordt geëxporteerd tegen een te lage prijs. Dorpen worden verplaatst om grondstoffen te winnen die in onze telefoontjes zitten. En in de zee zijn dieren die stikken in het plastic dat wij dumpen.

Waarom zoveel uitbuiting?
Tja, dat zijn geen opbeurende woorden. Maar wel realiteit. De reden van zoveel oneerlijkheid? Ik denk dat het hebzucht is; het verlangen naar meer en meer, zelfs als dat ten koste van een ander gaat. Dat gecombineerd met een grote dosis onwetendheid (of het welbewust de kop in het zand steken) zorgt ervoor dat er steeds weer sprake is van uitbuiting van mensen, dieren en de natuur. De vraag is: kun je dit veranderen? Is dit om te keren? En wat is daarvoor dan nodig?

Genieten van de schepping
Als ik heel eerlijk ben, ben ik best een beetje pessimistisch als het gaat over de menselijke natuur. Mijn christelijke achtergrond is hier debet aan, vrees ik. De bijbel is een boek dat inzichtelijk maakt tot hoeveel slechte dingen de mens in staat is. Daar ben ik mee opgegroeid en het is helaas maar al te waar gebleken. Om dat te zien, hoef ik alleen maar het journaal te kijken. Maar vanuit diezelfde traditie klinkt er ook een andere toon: één van hoop, van liefde en vernieuwing. Er wordt een weg gewezen waarin niet jijzelf op nummer 1 staat, maar waarin je opgeroepen wordt oog te hebben voor de ander. De schepping (of als dat beter voor je klinkt: de natuur) wordt er bejubeld. Het besef dringt door dat wij geen recht hebben op een stuk van de aarde, maar dat wij ontvangers zijn. En dat wij het prachtige cadeau dat leven heet niet alleen ontvangen, maar mogen delen met onze medemensen. Er is tenslotte genoeg!

Kijk, daarom vind ik de Haagse dag van de Aarde zo leuk: omdat het een dag is waarop we feestvieren! Waarin we kijken naar de mogelijkheden om eerlijker en duurzamer in het leven te staan. Omdat het een plek van ontmoeting, verbinding en uitwisseling is!

Herstel- en verstelwerk door het Naaiatelier
Dit jaar nemen we naaimachines mee naar de Dag van de Aarde. Want het herstellen, verstellen of pimpen van kleding is duurzamer dan weggooien. Zus’teen organiseert tijdens het evenement een kledingruil, dus dat combineert leuk! Maar je kunt natuurlijk ook kleding of accessoires van huis meenemen! Plus we nemen zeeframen en verf mee voor een persoonlijke touch aan je kleding of wat je ook maar meebrengt…

BusyBeezzz_Naaiatelier_10
Het Naaiatelier is aanwezig voor herstel- en verstelwerk (Zaal 1).

Duurzame spullen van BusyBeezzz
Verder hebben we de koffers al volgepakt met duurzame artikelen, als herbruikbare groentenzakjes, bee’s wraps als alternatief voor plastic, boterhamwikkels, linnen tassen voor je boodschappen en promoten we duurzame schoonmaakartikelen als baking soda en zelfgemaakt wasmiddel.

BusyBeezzz_Groentezakjes_06
Deze groentenzakjes kun je steeds weer opnieuw gebruiken. Dat is duurzamer dan het (vaak eenmalige) gebruik van plastic zakjes. Ze kunnen gewassen worden.

Zelf wasmiddel maken
Tenslotte kun je in de ochtend ook zelf wasmiddel maken met water en zeep. Waarom? Omdat het super makkelijk is, een stuk goedkoper dan wat je in de supermarkt koopt en je er afval mee bespaart! Plus, het is gewoon super leuk om te doen en je weet precies wat er in zit!

Marseille_Zeep
Marseille-zeep is een traditonele, plantaardige zeep die je heel goed in het huishouden kunt gebruiken, bijvoorbeeld om zelf wasmiddel mee te maken.

Van harte welkom om ons op te zoeken tijdens de Haagse Dag van de Aarde! Heb je zelf duurzame tips of wensen? Laat het weten.

happy_earth_day

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s