Kwarteleitjes koken, bakken en bewaren

Kwarteleitjes zijn een delicatesse. Maar hoe kook je een kwartelei? En hoe lang kun je ze eigenlijk bewaren? Elmarie legt het allemaal uit.

Kwarteleieren te koop, kwarteleitjes koken, bakken, bewaren
Shafiq verkoopt kwarteleitjes. Lekker en gezond!

Kwarteleitjes
Kwarteleieren zijn de eieren van een kwartel. Een kwartel is een vogel uit de fazantenfamilie en behoort tot de hoendervogels. Het is een kleine, schuwe vogel van maximaal 17 centimeter. Het is een vogel die wel kan vliegen (onhandig), maar zich meer lopend voortbeweegt. De gespikkelde eieren zijn ook in sommige supermarkten te vinden. Ze zijn ook bij mij te koop.

Kwarteleitjes zijn gezond
De eitjes van 15 gram zijn niet alleen lekker maar ook erg gezond. Een kwartelei bevat 6 x meer vitamine B1, 12 x meer vitamine B2, vitamine A, D en E en 7 x meer ijzer en 5 x meer Fosfor dan een normaal kippenei. Kwarteleieren worden aangeraden bij hoge bloeddruk, hooikoorts, lever- en nieraandoeningen, suikerziekte en bloedarmoede. Mensen met een kippenei-allergie kunnen vaak wel kwarteleieren eten.

kwarteleieren, kwarteleitjes

Hoe kook ik een kwartelei?
Prik met een eierprikker of speld een klein gaatje in de onderkant van het kwartelei (aan de bolle kant en niet de puntige kant). Dit voorkomt de kans op barsten van het ei. Breng water aan de kook, doe de eitjes in de pan en kook voor 3 minuten. Doe ze dan onmiddellijk in een bak koud water. Hierdoor is het ei beter te pellen. Ook helpt het om het ei tussen de handen te draaien totdat de schaal verpulverd.

Salade Ni­çoise met gekookte kwarteleitjes.
Salade Ni­çoise met gekookte kwarteleitjes.

Hoe bak ik een ei?
Een kwartelei kan makkelijk gebakken worden in een poffertjespan. Op deze manier kun je makkelijk kleine omeletjes maken. Om de eierschaal te breken helpt het om er een scherpmesje in te steken en een stukje te snijden zodat de schil makkelijk breekt.

kwarteleieren bakken in poffertjespan
Kwarteleieren bak je het beste in een poffertjespan!

Hoe bewaar je kwarteleieren?
Leg de eieren met de punt naar beneden. De dooier blijft zo het best op zijn plaats en de luchtkamer, die aan de brede, bolle kant hoort, wordt zo niet samengedrukt. Eieren kunnen niet goed tegen vocht en tegen veranderingen van temperatuur, blijkt uit onderzoek. De schaal wordt dan poreuzer en daardoor neemt de kans toe dat bacteriën, zoals bacteriën kunnen binnendringen in het ei.

De houdbaarheid ligt tussen de 21 en 28 dagen na de leg. Bewaar de kwarteleitjes in de koelkast. Eitjes verliezen in een dag op kamertemperatuur meer versheid dan in een week in de koelkast.

Hebben de kwartels pas een eitje gelegd? Wacht dan drie dagen met het opeten, want dan pas ontwikkelt zich de specifieke fijne smaak.

Hoe bak ik een kwartelei?
Gebakken kwarteleitjes.

Elmarie

Iedere dinsdag heeft Elmarie de leiding in het naaiatelier van Huis van Vrede, de kerkgemeenschap waar ze voor werkt. Hier komen asielzoekers uit Iran en Afghanistan om mooie dingen te maken als tassen, schorten en op maat gemaakte kleding. Sommige van hen zijn beginners en krijgen een training werken met de naaimachine. Anderen hebben ervaring in de textielsector en kunnen prachtige kleding op maat maken. Elmarie zelf leerde naaien in het bruidsatelier van haar moeder in Zuid-Afrika. Ze deed een opleiding textiel in Londen. Stoffen bedrukken is één van haar specialiteiten.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s