Ontsnapte kwartels

Op een kwade dag ontdekte Shafiq dat een paar van zijn kwartels waren ontsnapt. Dat had de kat van Liesbeth ook ontdekt. Helaas! Het werd een lesje in kwartelatanomie.

Ontsnapte kwartels
Toen ik uit school  kwam, zag ik het kwartelhok open!!!  Er waren 3 kwartels ontsnapt. Ik riep mama en zei dat het hok open was. Wat is hier gebeurd? Was het de kat of een dief, of liet iemand ze vrij? Papa zei dat ze misschien op het pleintje waren. ‘Ga maar kijken’, zei hij. Hanna en ik gingen op zoektocht. Wij hoorden geritsel in de bosjes. Er vloog een fazant op…. Ja, in het midden van Utrecht! Daar schrok ik van. Helaas konden wij geen kwartel vinden en ging maar weer teleurgesteld binnen. Ik ging verder met mijn huiswerk, totdat buurvrouw Liesbeth met iets in een handdoek gewikkeld naar binnen kwam. Zij zag er een beetje verdrietig uit. Zij zei dat ze slechte nieuws had. Mies, haar poes, had een kwartel gevangen en die bij hun huis naar binnen gebracht. Bij nader onderzoek was de kwartel er slecht aan toe. Hij had een gebroken rug. Dat was best triestig 😥.   De enige oplossing was dat de dood gemaakt moest worden omdat het kwarteltje veel pijn had. Ik durfde niet te kijken. Toen zei mama: ‘Jullie krijgen van mij anatomieles, want in een kwartel is van alles te vinden. God heeft dat mooi gemaakt van binnen.’ We vonden het heel interessant hoe de kwartel van binnen uit zag, maar ik vond het wel een  beetje eng. 

Tevreden katten
De andere 2 kwartels hebben we, helaas (pindakaas) niet meer gevonden. Het blijft een mysterie waar ze nu zijn.  Als ik de katten bij mij in de buurt bekijk, zien ze er wel lekker dik en tevreden uit. Ik verdenk ze wel dat ze de andere 2 kwartels hebben opgegeten. 

image
Mies had een grote vangst; ze kreeg een kwartel van Shafiq te pakken.

Kwartels zijn ideale huisdieren
OK, nou zijn onze nieuwe broedsel uit het ei en groeien als kool, wat doe je dan met je kwartels? Ik vind kwartels houden heel leuk en kan het iedereen aanraden. Het ideale huisdier voor een klein tuintje. 

Kwartelvrouwtjes
In onze tuin hebben wij een hok waar de vrouwtjes verblijven. De vrouwtjes gaan al na 7 weken eieren leggen, mits ze 14 uren licht per dag hebben.  Daarna leggen ze per kwartel 5 eieren per week. Dat is heel leuk, de eitjes zijn ook nog eens heel mooi en super gezond!  Gezonder dan een kippenei!  Die kun je dus lekker opeten. Kwartels zijn wat mij betreft super huisdieren. Vanuit het ei tot leggen van een ei kan al na 7 weken.  Makkelijk te verzorgen en je krijg ook nog een beloning: Heel schattige eitjes.

image
Het duurt 7 weken en dan kan een kwartel zelf alweer eitjes leggen.

En de mannetjeskwartels dan?
Ja, en wat dan nou met de mannetjes? Moeten die nou allemaal geslacht worden? Dat is toch super zielig! Ik kan je wel vertellen: als wij dit niet doen, dan doe ze het zelf. Zo zit de natuur nou eenmaal in elkaar.  De mannetjes begin te vechten over hun territorium. Dit gaat er tot de dood aan toe. Dat hadden wij tot 2 keer toe meegemaakt.  Dit is wel de down side van kwartels uitbroeden.
Je kunt wel enkele mannetjes bij vrouwtjes houden, maar dan is dit 3 vrouwtjes tot 1 mannetje.

image

Bloederig vechten om een territorium
Ik vertel je wel even hoe dit is gegaan, lees dit alleen als je een beetje tegen bloed kunt: Onze kwartels zijn nu onderhand 7 weken oud. Een buurmeisje kwam naar ons schattige diertjes kijken. Tot mijn grote schrik zag ik een kwartel zonder oog in het hok, ook zat er een beetje bloed aan de muur. Ik zei tegen mama: ‘Er is een oog uit gepikt!’. Mama stopte snel een kwartel in een ander hok en zo ging hetzelfde liedje door. Ik zag steeds meer mannetjeskwartels die gewond waren. Ja, te veel mannetjes in een hok, dat word een bloederig eind, hoe dan ook. De enige oplossing voor ons was dat ze geslacht moesten worden. Nu zijn ze in de vriezer. Wij wachten op een mooie zonnige dag dat wij in ons moestuin een BBQ gaan houden.

Shafiq is vandaag gefilmd door het Jeugdjournaal. Vanavond komt hij op televisie!

image

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s