De geur van Pasen

Hoe ruikt Pasen? In de kerk van Frouckje stond deze vraag vanochtend centraal. In de kindernevendienst werd er door de kinderen zelfs een Paasgeurtje gemaakt.

image

Wat zit er allemaal in het Paasei?
Daar zaten ze dan, de kindjes uit de kerk om de dominee heen. En wat een verrassing, ze mochten op zoek naar een ei, een heel groot Paasei! Daar renden ze, enthousiast door de grote kerkzaal heen en weer, terwijl de grote mensen lachend toekeken naar het jeugdige enthousiasme. En ja hoor, het enorme ei werd gevonden. Een heel bijzonder ei, gemaakt door Martine, de vrouw van dominee Robin. ‘Voor mij gaat Pasen over meer dan een ei’, zei hij. ‘Zullen we het ei samen uitpakken en kijken wat er in zit?’

Paasdienst, kindernevendienst, Robin ten Hoopen, Paasei
Het ei is gevonden!

Geurige olie, een open graf en zwachtels
Het eerste wat er uit kwam, was een kleine, glazen amfora met daarin een vloeistof. ‘Een pot met water!’ volgens een jongetje. Maar was het wel water? Dominee Robin deed het flesje open en de kinderen mochten ruiken. ‘Het lijkt wel zeep!’ Is dit dan de geur van Pasen? Maar er zat nog meer in het ei. Een plaatje van een open graf. En verband: ‘Gips?’, vroeg één van de kinderen. ‘Zwachtels’, zo noemde je vroeger de doeken waarin ze dode mensen gingen begraven. Maar in het lege graf liggen ze netjes opgevouwen. En er is geen dode Jezus. Wat is er gebeurd?

Paasdienst, kindernevendienst, Robin ten Hoopen, Paasei
Er zit geurige olie in het paasei. Het ruikt wel een beetje naar zeep.

Maria van Magdala en de geur van Pasen
Dan is het tijd om samen naar de kindernevendienst te gaan. Samen met Robin en Martine heb ik nagedacht over het thema van de dienst en het kinderprogramma. Het verhaal van Maria van Magdala staat centraal deze morgen, de vrouw die ontdekt dat Jezus is opgestaan en hem aanziet als de tuinman. Eén van mijn favoriete personages uit de Bijbel, en trouwens ook uit de Kunstgeschiedenis. Het schilderij van haar door Jan van Scorel uit ongeveer 1530 hoort tot mijn persoonlijke top-10 van meest mooie schilderijen. Wie Maria van Magdala zegt, zegt voor mij: Zalfpot! De geur van Pasen!

Maria Magdalena, Jan van Scorel, ca. 1530
Maria Magdalena, Jan van Scorel, ca. 1530

De geur van het nieuwe leven
En dat is precies waar we mee aan de slag gaan in de kindernevendienst. We lezen het verhaal van de vrouwen die met olie en kruiden naar het graf van Jezus gaan om zijn lichaam te verzorgen. Maar Jezus is opgestaan. Hij is niet in het graf. Zijn opstanding lijkt op het voorjaar. Aan kale takken verschijnt bloesem, uit de donkere grond komen bloemetjes. Een jongetje vertelt enthousiast van een veldje waar allemaal van die gele naar boven zijn gekomen. Narcissen! En wat doe je als je buiten hebt gespeeld en vies binnen komt? Dan ga je in bad om je te wassen met lekkere zeep. ‘Doop’, roept een jongetje. Het is de spijker op zijn kop! Een nieuw begin, lekker schoon. Geurende bloemen, lekkere zeep. Een opgestane Heer. Dat is de geur van Pasen! De geur van een nieuw leven. ‘Leven wint van dood. Liefde wint van haat.’

Paasdienst, kindernevendienst, Robin ten Hoopen, Paasei

Geurige olie
Samen maken we parfum. Met een klein trechtertje (Dille & Kamille) gieten we een beetje olie in een flesje. Met een paar druppeltjes mandarijn- of sinaasappelolie gaat het heerlijk ruiken. Natuurlijk moet er een etiketje op: De geur van Pasen. En een feestelijk lintje er omheen. Daarna is het alweer tijd om terug te gaan naar de grote kerkzaal waar de grote mensen ook hebben nagedacht over de geur van het nieuwe leven. En als je wilt, kun je dat terugluisteren.

Geurig Pasen!

Paasdienst, CTK, Robin ten Hoopen

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s