Kruiswegstaties: het lijdensverhaal als stripverhaal

In oude kerken zie je het verhaal van Jezus’ lijden vaak als een soort stripverhaal afgebeeld. Shafiq maakte in vorige jaren twee prachtige schilderijen over de lijdensweg van Jezus voor Huis van Vrede, waar ze een soort van kruiswegstatie namaakten. 

Jezus troost zijn moeder, Maria, Johannes, Goede Vrijdag, Lijdensweek, kruisweg
Shafiq maakte een schilderij van Jezus die zijn moeder Maria troost. Hier zie je het schilderij tussen voorwerpen die bij het Iraanse Nieuwjaarsfeest horen. Al die voorwerpen staan voor een nieuw begin, net zoals de opstanding van Jezus ook voor het nieuwe leven staat.

Kruiswegstatie (Via Dolorosa)
Iedere jaar tijdens de Stille Week denken christenen over de hele wereld terug wat 2.000 jaar geleden met Jezus is gebeurd. Vorig jaar op Goede Vrijdag hebben we met de hele kerk stations of the cross gedaan. In het Nederlands noem je dat kruiswegstaties. Het is eigenlijk een stripverhaal over toen Jezus naar het kruis ging. Het zijn in totaal veertien plaatjes die je het verhaal vertellen. In oude kerken zie je vaak veertien schilderijen. Deze werden gemaakt omdat veel mensen niet konden lezen. Zo konden ze leren over het lijden en opstanding van Jezus.

kruiswegstatie
Zeven van in totaal veertien schilderijen van de kruisweg in een kerk.
kruiswegstaties
Het lijdensverhaal als een strip.

Veertien staties; momenten uit de lijdensweg van Jezus
De veertien plaatjes zijn momenten uit de weg die Jezus moest afleggen vanaf de veroordeling bij Pontius Pilatus tot aan het kruis. Ook zijn sterven en graflegging horen bij dit verhaal. Sommige verhalen, zoals bijvoorbeeld van Veronica, komen niet uit de Bijbel. Zij zijn er later bij verzonnen. Dit is een lijst van Wikipedia met welke plaatjes je vaak in (oude) kerken ziet:

I Jezus wordt ter dood veroordeeld.
II Jezus neemt het kruis op Zijn schouders.
III Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis.
IV Jezus ontmoet Zijn Heilige Moeder.
V Simon van Cyrene helpt Jezus het kruis te dragen.
VI Veronica droogt het aangezicht van Jezus af.
VII Jezus valt voor de tweede maal.
VIII Jezus troost de wenende vrouwen.
IX Jezus valt voor de derde maal.
X Jezus wordt van Zijn klederen beroofd.
XI Jezus wordt aan het kruis genageld.
XII Jezus sterft aan het kruis.
XIII Jezus wordt van het kruis afgenomen.
XIV Jezus wordt in het graf gelegd.

Kruisweg in Huis van Vrede
Bij ons was het zo dat mensen of huiskringen één van de stappen naar het kruis uit het lijstje hieronder mochten kiezen. Daarna mochten we zelf bedenken hoe we dit verhaal gingen uitbeelden. Sommigen gingen een filmpje maken, anderen bouwden weer iets van Lego of hele andere dingen. Op Goede Vrijdag was er een rondleiding in het hele kerkgebouw, zelfs in de gang, het keukentje en in het naaiatelier! Sommigen mensen liepen alleen en anderen in groepjes langs alle staties. Ik maakte schilderijen bij stap 3 en 8. In de film hieronder kun je zien hoe het er uitzag in Huis van Vrede in 2014.

 

Stap 1: Pilatus veroordeelt Jezus tot de dood.
(Marcus 15: 1-15, Matteus 27:23-31)
Stap 2: Jezus neemt het kruis op zich.
(Johannes 19:13-17, Johannes 19: 5)
Stap 3: Simon helpt bij het dragen van het kruis.
(Marcus 15: 21)
Stap 4: Jezus spreekt met de vrouwen.
(Lukas 23: 27-31)
Stap 5: Jezus kleren worden weggehaald.
(Johannes 19: 23-24)
Stap 6: Jezus wordt aan het kruis gespijkerd.
(Lukas 23: 33-43)
Stap 7: De moordenaar aan het kruis.
(Lukas 23:38-43)
Stap 8: Jezus zorgt voor zijn moeder.
(Johannes 19:25-27)
Stap 9: Jezus sterft aan het kruis.
(Johannes 19: 28-37, Matteus 27: 50)
Stap 10: Jezus wordt in het graf gelegd.
(Marcus 15: 46-47)

Schilderij: Simon van Cyrene draagt het kruis
Die Simon van Cyrene kwam waarschijnlijk als buitenlander vanuit Cyrene, een plaatsje zo ongeveer in het huidige Tunesië. Dat was een grote stad waar veel Joden woonden. Hij is misschien naar Jeruzalem verhuisd en daar heeft hij de bijnaam “Cyrene” gekregen: Simon van Cyrene. De naam Simon betekent “hij heeft het gehoord”.

En zij dwongen een Simon van Cyrene, die daar voorbijging (…) dat hij Zijn kruis droeg. (Markus 15 : 21)

Simon van Cyrene, kruisweg, lijdensweg, Goede Vrijdag, Jezus
Shafiq maakte dit schilderij van Simon van Cyrene die Jezus helpt met het dragen van het kruis.

Schilderij 2: Vrouw, zie uw zoon … Zie uw moeder
Vanaf het kruis herkende Jezus zijn moeder. Niet slechts als zoon, maar ook als Heiland (dat is redder) van de wereld, wist Hij van haar verdriet. Johannes, zoon van Maria’s zus Salomé en dus een volle neef van Jezus, stond daar ook. Dichtbij zijn tante Maria. Jezus zei tot zijn intens verdrietige moeder:

Vrouw, zie uw zoon Daarna zei hij tot Johannes, de discipel waar hij bijzonder veel van hield: Zie uw moeder.

Jezus troost zijn moeder, Maria, Johannes, Goede Vrijdag, Lijdensweek, kruisweg
Shafiq schilderde Jezus, die vanaf het kruis zijn moeder Maria troost.

Wat is de Via Dolorosa?
De lijdensweg of kruisweg van Jezus wordt ook wel Via Dolorosa genoemd. Dat is Latijn voor lijdensweg. Het is de straat die Jezus afliep in de oude stad van Jeruzalem vanaf de plek van de veroordeling door Pontius Pilatus naar Golgotha.  In het Hebreeuws heet die weg וִיה דולורוזה (Viah Dolorozah), in het Arabisch طريق الآلام (Tariq Al-Alam).  In het huidige Jeruzalem loopt de Via Dolorosa van van de Leeuwenspoort naar de Grafkerk.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s