Energie saai? Welnee!

In haar zoektocht naar duurzaam leven, keek Gertine ook ook eens kritisch waar haar energie vandaan  kwam, en waar het aan opging. En dat bleek helemaal niet saai te zijn! Lees haar bevindingen over lokale energie in deze blog.

De eerste energierekening die ik inzag, was van onze koude studentenflat waar ik met twee vriendinnen bivakkeerde. Sloffen, dekentjes, we deden er alles aan om geen last te hebben van de koude doorwaaischuren onder onze eerste etage met enkel glas. De energierekening was een noodzakelijk kwaad: kosten die horen bij het volwassen leven.

Energierekening onvoorspelbaar?
Mijn huisvesting veranderde in die jaren aanzienlijk en ook die rekening werd in de loop van de jaren steeds volwassener. Ik begon die energierekening een hinderlijk, kostbaar en onvoorspelbaar ding te vinden. Een zakelijk stuk papier met enkele kolommen en onderaan een acceptgiro met een te betalen bedrag dat alsmaar hoger uitviel. Maar langzamerhand komt die energierekening voor mij tot leven.

‘Gas blijkt aardgas te zijn dat uit Groningen komt. Als je het uit de grond haalt, scheurt het huis van mijn zus. Je kunt er veel van gebruiken, maar ook minder. Het ontstaat, maar onnoemlijk veel langzamer dan dat ik het opmaak.’

Keuzes in elektriciteit
Ik ontdek meer en meer dat alhoewel elektriciteit vaag en naamloos is, je er grip op kunt krijgen. Je kunt kiezen waar je energie vandaan komt bijvoorbeeld. Van je eigen dak? Bij jou om de hoek? Uit kolencentrales of uit Noorwegen? In mijn woonplaats blijk ik zelfs te kunnen kiezen voor een lokale groene energieleverancier. Je kunt ook kiezen waar je je energie aan besteedt: aan het drogen van je was? Aan gloeilampen? Of aan het koken van je eten? En dat geeft mij een goed gevoel.

Energieverbruikers huishouden bron ECN

Inzicht in je energierekening
Ik kan namelijk zien wat we doen. Bij mijn eigen, lokale energieleverancier kan ik mijn gebruik per dag bekijken én vergelijken met hoe ik het voorgaande jaren deed. Dat is leuk! Enkele jaren geleden hebben we besloten alles wat vervangen moet worden, te vervangen voor een duurzamere opvolger. Een makkelijk doel dat ik echt iedereen kan aanraden. Die aanpak begint zijn vruchten af te werpen. Alle gloei- en halogeenlampen zijn nu wel vervangen door LED. En de nieuwe cv-ketel is niet alleen een kwart in omvang van z’n voorganger, maar gebruikt ook minder gas.

Tip: als er iets vervangen moet worden in huis, investeer dan in een duurzamere opvolger.

Verslavend game-gevoel
Stroomverbruik februariDe combi: duurzamere spullen én je verbruik in staafdiagrammen voor je zien, levert mij een verslavend game-gevoel op. Bij ieder blauw staafje dat oprijst in de statistieken krijg ik een trots gevoel: minder, minder. Ondanks dat we elektrisch zijn gaan koken (inductie) is ons energieverbruik gedaald. Wauw! Wij gebruikten eerst veel gas, nu horen we bij de zuinige consument, yeeh! En vóór ik de jaarrekening krijg, heb ik mijn maandelijkse voorschotbedrag al naar beneden bijgesteld.

Ik krijg een trots gevoel: ondanks dat we elektrisch zijn gaan koken, is ons energieverbruik gedaald.

Jaar dromen
Zou het misschien mogelijk zijn om ons energiegebruik zo laag te krijgen dat we qua energie zelfvoorzienend zouden kunnen leven? De energie die je gebruikt, wek je dan zelf op, wat je over hebt, deel je met je buren. Een paar jaar geleden zou je nog als gek worden versleten met dergelijke ideeën. Maar nu mag je je hier publiek over dromen, een jaar lang zelfs.
Ik doe mee. Als er maar tabellen zijn.

Drie tips om energie te besparen:

  • Check bij je energieleverancier of je je verbruik online kunt bijhouden, soms met een gratis app.
  • Vervang gloeilampen door LED.
  • Werk verder stap voor stap: als iets aan vervanging toe is, kies voor een duurzame opvolger.

Dit werkt bij mij. Hoe doe jij het? Laat het hieronder weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s