De trouwjurk van Parvaneh

Mirjam en Parvaneh
Mirjam en Parvaneh

Toen student Mirjam afgelopen dinsdag de trouwjurk aantrok die Parvaneh uit Iran meenam brak er een spontaan feestje los in Huis van Vrede. 

Een trouwjurk uit Iran
Stel dat jij je geboorteland misschien wel voorgoed achter je zou laten op weg naar een onbekend bestaan, wat zou je dan meenemen? Waarschijnlijk geen trouwjurk! Toch was dat precies wat Parvaneh meenam uit Iran toen ze zich bij haar man in Nederland kon voegen, die hier een paar jaar eerder asiel aanvroeg en een status kreeg.

Waarom een trouwjurk? Omdat het haar visitekaartje is!

Bruidsatelier in Iran
In Iran had Parvaneh een eigen bruidsatelier waar ze bruidsjurken ontwierp en maakte. Ze had vier medewerkers in dienst, die haar hierbij hielpen. Dat alles moest ze opgeven toen ze naar Nederland kwam. Naaien en met name het maken van (bruids)jurken is een passie van Parvaneh. We zijn daarom heel blij dat we haar hebben leren kennen, want ze gebruikt het naaiatelier om haar vak weer op te pakken. Samen met de Asad uit Afghanistan heeft ze al twee jurken in opdracht gemaakt en momenteel zijn ze druk aan het oefenen op een jurk voor schrijfster Mirjam. En ook Elmarie, Liesbeth en ikzelf worden in de nieuwe kleren gestoken voor de tour. Zo kunnen ze mooi oefenen om op termijn zelfstandig opdrachten aan te kunnen nemen.

Iran bruidsjurk Naaiatelier Parvaneh BusyBeezzz
De Iraanse Parvaneh helpt theologiestudent Mirjam in de trouwjurk die ze maakte toen ze nog een bruidsatelier in Iran had.

De bruidsjurk geshowd
Voor Parvaneh was het heel belangrijk dat haar jurk een keer getoond werd. Daarvoor vroegen we studente theologie Mirjam als model. Die wilde dat wel! Wie nu denkt dat Mirjam een dweperig typetje is dat aan niets anders kan denken kant, witte zijde en het trouwaltaar… Niets is minder waar. Terwijl er aan alle kanten aan haar gefrunnikt werd en zij omgetoverd werd in een bruidje, bekende zij:

Ik zeg altijd tegen mijn vriend dat ik niet zeker weet of ik wel een bruidsjurk wil als we gaan trouwen!

Of ze daar nu nog steeds zo over denkt, is natuurlijk de grote vraag. Niet alleen zat deze jurk haar als gegoten, Mirjam werd er ook super vrolijk van. En zo veranderde ze voor onze ogen in een stralende bruid in een prachtige jurk en met verregende haren. Dat dan weer wel!

trouwjurk, Parvaneh, naaiatelier
Van zo’n leuke jongedame word je toch spontaan blij?

Een spontaan dansfeestje
Toen was het tijd om naar de grote zaal van Huis van Vrede te gaan voor nog wat overzichtsfoto’s. Nu was het afgelopen dinsdag best druk daar en zodra Mirjam binnenkwam waren alle ogen natuurlijk op haar gericht. Parvaneh kreeg een welgemeend applaus toen duidelijk werd dat zij de jurk had gemaakt en waarom Mirjam opeens als bruidje verkleed ging. En toen wilden opeens allemaal leuke jongemannen met haar op de foto, ging de muziek aan en werd er spontaan gedanst. Wat een feestje!

trouwjurk, naaiatelier, Parvaneh
Zo staan de mannen opeens voor je in de rij. Maar helaas, Mirjam is al bezet!

Prachtige jurk
Over de jurk kan ik heel kort zijn: die is prachtig! Het ontwerp is eenvoudig en de uitvoering is goed. Gewoon vakwerk. Dus Mirjam… als je je bedenkt wat de trouwjurk betreft! Dan weet je bij wie je terecht kunt! En dat geld natuurlijk voor alle bruidjes-in-spé!

trouwjurk, naaiatelier, Parvaneh
De jurk is eenvoudig qua silhouet en feestelijk door de mooie detaillering van het kantwerk en de voile rok.

En omdat trouwplaatjes nogal populair zijn…

Trouwjurk_Parvaneh-32
Parvaneh schikt de sluier nog even.
Buiten regende het, dus schoten we plaatjes in de grote zaal van Huis van Vrede onder toezicht van heel veel nieuwsgierige mensen.
Buiten regende het, dus schoten we plaatjes in de grote zaal van Huis van Vrede onder toezicht van heel veel nieuwsgierige mensen.

©Foto’s: BusyBeezzz – Frouckje van der Wal

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s