BusyBeezzz ruimt op! Doe je ook mee?

Liesbeth vind het moeilijk om spulletjes weg te doen. Dat zit haar in de genen. Maar nu ze in verwachting is, wil ze dat er meer ruimte komt in haar huis en hoofd. Daarom begint ze – samen met haar man – een opruimproject in de maand Februari. Heb je ook behoefte om puin te ruimen? Doe dan mee met de BusyBeezzz opruimmaand!

‘Wie wat bewaart, die heeft wat!’
Ik hoor het mijn oma nog zeggen, terwijl ze in een kastje staat te rommelen. Waarschijnlijk op zoek naar een kurk, een touwtje, een paperclip of een broodzak om ons de restjes chips mee naar huis te geven. Ik heb lang gedacht dat mijn oma van alles bewaarde omdat er in de oorlog zo weinig was. Inmiddels denk ik dat het bewaren in onze genen zit.

Weggooien is moeilijk
Ik kan slecht dingen wegdoen. Zelfs het weggooien van een leeg melkpak doet me een beetje pijn want daar kan je nog van alles mee. Omdat melkpakken zo groot zijn bewaar ik ze alleen als ik echt een plan mee heb. Lege wc-­rolletjes, kurken en bierdoppen bewaar ik wel, want die zorgen geregeld voor heel veel knutselplezier. Ik heb het ook met meubels en servies, ik kan er maar moeilijk afscheid van nemen. Tenslotte eet ik net zo plezierig van een bord waar een pit uit is of een schaal met een barst.

De zolder en schuur staan vol met spullen die we al jaren niet gebruikt hebben, maar ik bewaar ze: ‘Want wie weet gaan we ze nog wel gebruiken!’

Vergelijkbaar gedrag zie ik bij mijn moeder. Als zij spullen weg doet zie ik dat ze er moeite mee heeft en zoekt naar redenen waarom ze het wel weg doet of juist bewaard. Laatst was ik bij mijn tante op zolder en vond daar de halve inboedel van mijn oma terug.

Nostalgie
Dat bewaren heeft ook hele leuke kanten. Zo zitten mijn kinderen op de rieten stoelen die van mij en mijn zusjes zijn geweest. Op onze slaapkamer staat het oude meidenkastje van mijn oma. En bij mijn tante van zolder heb ik een oude lamp van mijn grootouders meegenomen. Die hangt nu boven onze eettafel.

De kinderen van Liesbeth zitten op stoeltjes van vroeger. En boven de eettafel hangt een oude lamp van een tante.
De kinderen van Liesbeth zitten op stoeltjes van vroeger. En boven de eettafel hangt een oude lamp van een tante.

Nesteldrang
Door mijn huidige zwangerschap heb ik momenteel minder energie en ik word er eigenlijk heel chagrijnig van als het keukenkastje niet dicht gaat en ik dit opnieuw moet opruimen. Of als ik struikel in de schuur of op zolder over vijf dozen hang terwijl ik op zoek ben naar iets wat ik wel gebruik. Natuurlijk staat dat nu juist helemaal achteraan! Inmiddels is de nesteldrang ook begonnen dus daar ga ik in de maand februari gebruik van maken!

Februari: opruimmaand!
In februari gaan we opruimen en spullen wegdoen:
Op 1 februari: 1 ding
Op 2 februari: 2 dingen
Op 3 februari: 3 dingen
enzovoort…

Zo hebben we op 1 maart 435 spullen weggedaan!

Dat geeft ruimte om de spullen die we wel gebruiken (of waarvan we zeker weten dat we ze gaan gebruiken) netjes kunnen opruimen. Vandaag dus de eerste dag. De loopfiets waar de banden al tien keer van geplakt zijn en waarvan we de juiste maat nieuwe banden niet kunnen vinden, heeft de primeur in ons februari-opruimproject.

De basis is er! Het plan. Nu de uitvoering nog.
De basis is er! Het plan. Nu de uitvoering nog.

Samen opruimen
Omdat ook Frouckje de behoefte heeft om op te ruimen, hebben we als BusyBeezzz de maand februari uitgeroepen tot ‘Opruimmaand’. Het idee is om deze maand een haalbaar opruimdoel te formuleren en daarmee aan de slag te gaan. Wij doen dus iedere dag spullen weg en Frouckje gaat iedere dag (behalve zondag) een half uur opruimen met de timer aan. Door een Facebook-groep houden we elkaar op de hoogte van de doelen en vorderingen en kunnen we elkaar aanmoedigen en tips geven.

Kom jij ook om in je spullen? Kun je dingen niet meer vinden? Of heb je een ruimte in je huis waar je liever niet meer komt omdat er teveel rotzooi ligt? Doe dan mee en meld je aan bij onze opruimmaandfacebookgroep!

Opgeruimd_staat_netjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s