Lekkere hapjes voor vogels

IMGP3815Net als Shafiq doet Liesbeth komend weekend mee met de nationale vogeltelling. Om vogels naar haar tuin te lokken maakt ze samen met haar twee kindjes lekkere hapjes voor vogels met nootjes, stukjes fruit, vogelzaad, pinda’s en pindakaas.

Nationale Tuinvogeltelling 2016
Op 16 en 17 januari 2016 is de Nationale Tuinvogeltelling en wij willen dit jaar voor de eerste keer meedoen. Shafiq en Elmarie doen al jaren mee en tellen elk jaar een half uurtje de vogels in hun tuin. Shafiq kent heel veel vogels en weet over vogels. Wij zijn niet van die vogelkenners, dus we hebben de app van de vogelbescherming gedownload en oefenen nu al om de vogels goed te kunnen herkennen tijdens de tuinvogeltelling.

Vogels lokken met lekker hapjes
Om ze goed te bekijken is het handig als de vogeltjes wat langer in je tuin blijven zitten. Daarom hebben we voer de vogels opgehangen. Omdat we plastic liever vermijden zijn de vetbollen in de groene plastic netjes uit de winkel voor ons geen optie. Mijn kinderen en ik hebben zelf een lekker menu voor de vogels samen gesteld.

Zo maak je een echt vogelmenu:
In de winter kunnen vogels wel wat extra energie gebruiken om zich warm te houden. Daarom zijn (hard) vet en pinda’s ‘s winters prima vogelvoer. Ons vogelmenu bestond hier uit: ­

diy vogelvoer maken
Met een wc-rolletje, een beetje pindakaas en vogelzaad maak je een lekker winters kostje voor de vogels.

Doppinda’s
Deze kun je aan een draadje rijgen en ophangen. Vogels pikken ze op en en eten er stukjes pinda van. ­

Een bakje met water
Vogels gebruiken om hiervan te drinken en zich te badderen. Wij hebben de dop van een lege pot pindakaas gebruikt. ­

Een halve appel
Leg geen kleine stukjes fruit neer, daar kunnen de vogels zich in verslikken. ­

Een dennenappel en wc­-rolletje met pindakaas en strooivoer
Smeer een klein beetje pindakaas op een dennenappel of een wc-­rolletje en haal deze door het vogelzaad. Het voer blijft kleven aan de dennenappel en met een touwtje eraan kun je de dennenappel ophangen. Gebruik niet teveel pindakaas, want in pindakaas zit zout en te veel zout kan schadelijk zijn voor vogels.

Vogelvoederhuisje
Omdat we kat hebben, hangen we het vogelvoer zo hoog dat de kat er niet bij kan. Mijn vader heeft een mooi voederhuisje gemaakt waar we het voer in-­ en aanhangen. En natuurlijk in de buurt van het raam. Zo kunnen we de vogels goed bekijken! En tellen natuurlijk!

vogels voeren in de winter
Een fijn huisje met lekkere hapjes voor de vogels!

Meer informatie over de tuinvogeltelling en de app vind je op de site www.tuinvogeltelling.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s