Het naaiatelier gaat op tour met Mirjam van der Vegt

Van 9 tot en met 19 maart is het de Week van het Christelijke Boek. Schrijfster Mirjam van der Vegt schreef hiervoor het christelijke boekenweekgeschenk van 2016 met als titel: Het Naaiatelier. En ja, deze novelle is gebaseerd op de verhalen van de bezoekers van ons naaiatelier in Kanaleneiland. En daarom gaan wij in maart op tour met Mirjam en openen wij voor die gelegenheid het BusyBeezzz Popup-winkeltje!

christelijk boekenweekgeschenk 2016
Elmarie ontwierp de vogels die de voorkant van Het Naaiatelier sieren.

Christelijk boekenweekgeschenk 2016: Het naaiatelier door Mirjam van der Vegt

‘De Afghaan Jabir is illegaal in Nederland. Vanaf zijn elfde is hij al op zoek naar een nieuw thuis en dat lijkt hij te vinden in het naaiatelier van kunstenares Elna. Hij ontvangt de opdracht om een trouwjurk te ontwerpen. Maar dan vraagt Elna hem samen te werken met Ramin, een oude bekende die meer van hem weet dan hem lief is. Hoe kan hij kiezen voor zichzelf, in een land waar niemand voor hem kiest? Wat is de weg van de liefde in plaats van de haat?’

In de boekenkast van schrijfster Mirjam van der Vegt (1977) staat inmiddels een aardig rijtje boeken die ze zelf schreef: twee romans, een novelle en een complete stiltelijn vind je er onder andere. Het is slechts een greep uit de projecten waaraan ze werkt. Sinds een paar jaar is ze ook actief als (stilte)trainer en organiseert ze stiltetours.

Maar wij kennen haar vooral als Mirjam, die ‘even verderop’ woont, een buurvrouw dus en zusje in Jezus. Zij en haar man kozen er bewust voor om in het Utrechtse Kanaleneiland te wonen. Zij voelen zich betrokken op de wijk, waarvan het grootste deel van de populatie uit moslims bestaat met roots in landen als Marokko en Turkije. Via een huiskring bij de christelijke geloofsgemeenschap rond Huis van Vrede kwam Mirjam in aanraking met asielzoekers, waaronder ongedocumenteerden. Ze raakte onder de indruk van hun verhalen, maar ook van wat er in het naaiatelier gebeurt. Het werd het uitgangspunt van haar novelle, die in de week van 9-19 maart als christelijk boekenweekgeschenk wordt gegeven aan iedereen die voor € 12,50 aan boeken koopt (in een christelijke boekhandel uiteraard).

Op tour met Mirjam
Natuurlijk zal Het Naaiatelier flink gepromoot worden. En daarmee ook ons daadwerkelijk bestaande BusyBeezzz naaiatelier, want Mirjam is gul en neemt ons graag mee op haar tour. Op die manier kunnen we de mooie spulletjes verkopen die gemaakt worden in het naaiatelier, waardoor het werk mogelijk blijft. Maar ook kunnen lezers kennismaken met cursisten en vice versa. En die kennismaking tussen gewortelde Nederlanders en nieuwkomers is nodig voor beide partijen. Het neem vooroordelen weg en hopelijk schept het ruimte voor relatie, zodat nieuwkomers er niet alleen voor staan, maar echt onderdeel worden van deze samenleving.

BusyBeezzz PopUp-winkel
Vorige week dinsdag hadden we een vrolijke bespreking en startten we met het ontwikkelen van een heus BusyBeezzz PopUp-winkeltje. Liesbeth en Sohayla vulden samen een uitklapbaar ‘geval’ (ik weet eigenlijk niet zo goed hoe je het moet noemen) met zelfgemaakte lippenbalsem, handenzalf, zeep met traditioneel gehaakte Afghaanse netjes (lif) en henna.

BusyBeezzz PopUp-winkel
Liesbeth en Sohayla vullen een uitklapbaar kistje met fijne producten.

Maryam kwam na de vakantie met een mooi voorraadje vossentasjes aanzetten en er werd druk gepuzzeld hoe we alles door het land moeten gaan sjouwen. En opeens was daar het antwoord: met koffers natuurlijk! We worden een soort marskramers en omdat Het Naaiatelier gaat over vluchtelingen en asielzoekers, zijn koffers heel geschikt. Parvanah en Assad naaiden ondertussen onverminderd door aan een op maat bestelde jurk.

BusyBeezzz Naaiatelier
Druk overleg tussen Mirjam en Elmarie, terwijl Parvaneh en Assad aan een maatjurk werken.

De komende weken zijn wij dus druk om alle voorraad voor onze tour op orde te krijgen. Natuurlijk houden we je via deze site en Facebook op de hoogte van waar onze PopUp-winkel opduikt.

KoffersOproep:

Voor onze BusyBeezzz PopUp-winkel zijn we nog op zoek naar oude, authentieke koffers die we (tijdelijk) kunnen gebruiken! Heb je er nog één staan die je niet gebruikt? Laat het ons weten!

 

 

2 reacties

  1. Ik heb nog wel 2 oude rieten koffers en 1 leren koffer te leen, hebben jullie ze nog nodig of inmiddels niet meer? Ik hoor het wel,
    groetjes,Renske

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s