Zelf vaatwasmiddel maken – wel of geen goed idee?

In haar zoektocht naar een meer duurzame manier van leven, ging Gertine het experiment aan om zelf vaatwasmiddel te maken. Werkt dat? Lees haar bevindingen in deze blog.

Handwas of vaatwas?
Ja, ik weet het. De groenste afwas is de handafwas. Teiltje, warm water, beetje afwasmiddel erin. Waarom dat zo is, zie je in dit grappige filmpje van Kassa Groen. Maar ja, wie doet de vaat, en vooral: wanneer? Direct na het eten zodat de keuken snel aan kant is, of op het moment dat wij zin hebben in de vaat? Dan voorzie ik bij ons studentenhuisachtige keukentaferelen. Bij mij wint het praktisch gemak het van de duurzaamheid.

De afwasmachine kwam bij ons ten tonele op het moment dat ik na alle nachtvoedingen, peuterpraat en kinderbedtijd ’s avonds alleen nog maar gevloerd op de bank kon liggen. Achttien jaar verder heb ik mijn derde apparaat.

Ze worden steeds energiezuiniger en waterbesparender, dat dan weer wel.

afwaspoeder zelf makenExperiment: zelf vaatwaspoeder maken
Misschien kan ik op wasmiddelgebied nog wel iets te scoren qua duurzaamheid. Daarom ga ik op zoek naar zelf te maken vaatwaspoeder dat ik goed kan doseren, niet slecht is voor het milieu en dat minder afval veroorzaakt. En natuurlijk moet het goed schoon wassen, goed opdrogen én de afwasmachine moet na afloop fris zijn. Veel bloggers over dit item gebruiken het recept van Legally Raw, daarmee ga ik aan de slag.

Ingrediënten: van citroenzuur tot zeezout
Aangezien de ervaringen ermee niet allemaal even positief zijn besluit ik in ieder geval geen grote voorraad maken. Even ben ik bang dat ik zal worden aangehouden als ik de ingrediënten ga kopen die je nodig hebt om zelf wasmiddel voor de afwasmachine te maken. Maar citroenzuur, baking soda, fijne kristalsoda en fijn zeezout koop je gewoon in de winkel. Ik moest ervoor naar AH en de Turkse winkel. Citroenzuur klinkt gevaarlijk, maar ik vind het bij de bakproducten, net als het onvolprezen baking soda.

Het enthousiasme over mijn experiment om het milieu niet te belasten wordt wel een beetje getemperd door de plastic verpakkingen van de soda en het citroenzuur.

Mijn ervaringen met het zelf maken van vaatwaspoeder
En dan nu aan de slag met het recept van Legallyraw

Dag 1:
Ik maak een kleine hoeveelheid, voor als het niet bevalt.
Wat is dit? Het klontert direct in de pot. Met lepel maak ik het los. De pot schudden werkt ook. Aha, dit spul gaat bruisen als er water bij komt. Dat is ok, maar niet in de pot. Deksel dus goed dicht. Als glansspoelmiddel gebruik ik huishoudazijn. Met een dosering van 1 eetlepel waspoeder op dag 1 wordt de vaat niet goed schoon. Het plastic is nog flink nat, maar niet meer dan bij bijvoorbeeld Klok-afwastabletten. De lucht die me tegemoet komt als ik de vaatwasser open, is maar matig.

Dag 2:
Voor de zekerheid gebruik ik het eco-programma niet, maar het automatische programma met een hogere temperatuur (60C). Nu gebruik nu 1,5 eetlepel ‘selfmade waspoeder’ en ja: de vaat is schoon. Het plastic is nog steeds flink nat, maar niet meer dan bij Klok. De lucht/ geur als ik de vaatwasser open is goed genoeg.

Dag 3:
1,5 eetlepel, maar nu het eco-programma. Ook nu is de vaat prima schoon. Het plastic blijft nat. Als glansspoelmiddel gebruik ik nog steeds huishoudazijn. De lucht/ geur na afloop is prima.

Dag 4:
Ik gebruik welgemoed weer 1,5 eetlepel en draai ik ’s nachts het eco-programma. Pas de volgende ochtend open ik de machine. Die is zelfs dan nog flink nat, het ruikt muf en op de glazen zitten gekke, vette, witte druppels.

Daarna:
De dagen erna bevalt het wasmiddel me steeds minder. Het lijkt alleen te werken bij hogere temperaturen, en niet bij mijn eco-programma. En vanwege het verbruik van dat programma hadden we deze vaatwasser nou juist uitgezocht. Ook wordt de vaat vaak niet schoon. Er komt een vettige aanslag op de glazen. Einde van het experiment. Misschien is het selfmade-wasmiddel wel geschikt voor een oudere wasmachine, maar ons fonkelnieuwe laagverbruik-apparaat doet het er niet goed mee.

Terug naar af.

5 reacties

    • Ha lotgenoot, heb je ook een afwasmachine met een lang eco-programma dat op lage temperaturen wast? Ik krijg namelijk het idee dat het daarmee te maken heeft, maar zeker weten doe ik het niet.

      Like

  1. Ik gebruik ook gewone azijn als glansmiddel. En ik gebruik 1 theelepel. Maar ik spoel alles vooraf wel af, soms met borstel. Dat had ik met een supermarkt vaatwasblok niet. Maar ik vind het toch beter dan die rotzooi van de supermarkt wat je toch binnenkrijgt met het eten en drinken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s