Januari: een frisse start

Een frisse start, dat is precies wat we nodig hebben. Na een veel te warme Decembermaand is het hoog tijd dat het echt winter wordt. Maar of het nu koud wordt of niet, wij zijn weer klaar voor een nieuw jaartje BusyBeezzz!

januari bos park clingendael mos
Om de maand Januari in beeld te brengen, ging ik met manlief Park Clingendael in waar het prachtig groene mos opvalt tussen de kale bomen.

Klimaatverandering?
Nog nooit was de maand December zo warm als in 2015. Knoppen liepen veel te vroeg uit, planten die al lang het loodje hadden moeten leggen, waren er nog en imkers meldden dat hun bijen nog de kasten verlieten op zoek naar nectar. De grote vraag is:

Hoe komt het toch dat de winters uit lijken te blijven?

Het antwoord erop is niet eenvoudig. Is de klimaatverandering een gevolg van menselijk handelen? Of hebben we er weinig controle op? De wetenschappers zijn er niet over uit. En misschien maakt de oorzaak ook niet heel veel uit. Je hoeft maar om je heen te kijken om te begrijpen dat wij – hoe dan ook – niet al te zuinig zijn op onze omgeving: plastic zakjes in tuinen en parken, kauwgom op het trottoir, voortdurende uitstoot van uitlaatgassen en noem maar op. Wij leven op grote voet en het ergste is nog wel dat wij ons daar lang niet altijd bewust van zijn.

Maar let eens op wat je aan plastic verpakkingsmateriaal binnenhaalt als je de wekelijkse boodschappen doet. En wat zit er eigenlijk allemaal in die vuilniszak van jou? Hoe eerlijk is jouw kleding? En weet je wat je eet?

Wij zijn al een tijdje met deze vragen bezig en laten we voorop stellen dat wij allerminst heilige boontjes zijn wat dit aangaat. Maar wij hebben wel de wens om ons bewuster te worden van wat wij doen en laten, wat wij eten en weggooien en hoe alles groeit en bloeit. Wat wij ontdekken delen we graag op deze site. En ondertussen hopen we dat het toch nog wat graadjes kouder wordt deze maand zodat we in de zomer niet zitten met muizen- of muggenplagen, de bijtjes kunnen gaan rusten, de fruitbomen niet te vroeg in bloei gaan staan en wij in Nederland de seizoenen kunnen blijven ervaren.

januari gehaakt letters diy bos mos park clingendael
De letters van Januari wilde ik graag wit en sierlijk hebben. Wit staat voor een schone lei of een frisse start en dat past bij de eerste maand van het jaar. Het sierlijke geeft iets kwetsbaars en opens. Je weet nog niet wat er komt. Op een maagdelijk witte pagina schrijf je netjes de eerste woordjes. In je schone agenda noteer je keurig je naam.

Frisse start in huis
Januari is bij uitstek de maand van een frisse start. Een jaar is voorbij, je begint weer opnieuw als het ware. Een nieuwe, lege agenda nodigt uit om dit jaar eens wat georganiseerder en netter te werk te gaan. Je zit wellicht vol goede voornemens. De kerstboom gaat de deur uit. Opgeruimd staat netjes. Voor zolang het duurt uiteraard… De komende weken willen wij op deze site aandacht schenken aan duurzamer huishouden.

Hoe maak je zelf wasmiddel? Wat heb je absoluut nodig voor een schoon huis? Hoe krijg je het voor elkaar om minder plastic in huis te halen?

Heb je vragen, een goed idee of een tip? Laat het vooral weten!

gehaakte letters diy
Om deze letters te maken heb ik om een lang stuk ijzerdraad heen gehaakt en vervolgens de letters in vorm gebogen.

Gedwongen start
Helaas is een mens soms gedwongen een nieuwe start te maken, terwijl dat nooit zijn of haar intentie was. Denk maar eens aan al die vluchtelingen uit landen als Syrië. Ik heb de afgelopen weken veel verhalen gehoord en foto’s gezien van geliefden die achtergebleven zijn in oorlogsgebied. Ik heb plaatjes gezien van een kerk waar het dak uit was gebombardeerd en in het naaiatelier merken we iedere week weer hoe moeilijk het voor mensen is om een goede start te maken in een vreemd land. Natuurlijk hopen we dat we ook in 2016 weer mooie dingen kunnen maken met de mensen die op ons pad komen. Wij hopen er te kunnen zijn voor mensen in een asielprocedure, in die moeilijke tijd van wachten. Dat ze even iets nieuws kunnen leren of bezig kunnen zijn met waar ze goed in zijn. Dat we samen kunnen lachen, huilen, kletsen of stil-zijn. Dat we samen mens kunnen zijn bij elkaar, zoals we dat ook het afgelopen jaar konden.

En natuurlijk stellen we jullie hulp daarbij ontzettend op prijs. Neem vooral contact met ons op als je iets wilt kopen, bestellen, vrijwilligerswerk wilt doen of ons wilt ondersteunen met een gift! Dan maken we de start van nieuwkomers in dit land hopelijk een klein beetje dragelijker!

Bureaublad Januari
Ook deze maand ben ik met manlief als assistent op pad gegaan om foto’s te maken. We gingen naar Park Clingendael waar het groene mos prachtig contrasteerde met de grauwe, kale bomen. Met om ijzerdraad gehaakte lossen heb ik de letters van de maand Januari gevormd: een schone, frisse start van een nieuw jaar!

Bureaublad BusyBeezzz januari
Klik op de afbeelding om te vergroten. Met de rechtermuisknop kun je de foto opslaan of als achtergrond van je computer instellen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s