Kerst en muziek: onlosmakelijk met elkaar verbonden

Wat mij betreft horen Kerst en muziek bij elkaar. Maar hoe zit dat eigenlijk bij anderen? En wat is jouw favoriete kerstmuziek?

Kerst en muziek
Kerst en muziek kunnen – wat mij betreft – niet zonder elkaar. En dan heb ik het niet over de Jingle Bells, maar over het christelijke kerstfeest waarin de geboorte van Jezus centraal staat. Helemaal raar is het niet dat ik daar zo over denk. Ik kan mij namelijk niet anders herinneren dat juist rond Kerst muziek een grote rol speelde in ons gezin. Mijn vader was daar de drijvende kracht achter. Rond Kerst werden de prachtigste LP’s op de platenspeler gedraaid. Als tiener kon ik The Messiah van Händel al zo’n beetje uit mijn hoofd meezingen en bestudeerde ik de partituur van mijn vader om de muziek nog beter te snappen.

In die tijd speelde ik zelf fagot en mijn broertjes bariton en cornet. We zaten aanvankelijk op het jeugdorkest van De Bazuin in Utrecht – later ik ook in het grote orkest – en rond de kerstdagen konden we altijd rekenen op een kleiner of groter optreden hier of daar. Of we werden voor in de kerk gezet met al onze toeters en bellen. Wat kon dat spannend (en vals) zijn, maar ik heb mooie herinneringen aan de jaarlijkse Volkskerstzang in de enorme Jacobikerk. Heerlijk om in het orkest mee te spelen.

Favoriete kerstmuziek
In 2013 maakte ik een Top 7 van mijn favoriete kerstmuziek. Een redelijk klassiek lijstje waar ik nog steeds achter sta:

1. Het Weihnachtsoratorium van Johan Sebastian Bach
Jauchzet, frohlocket! auf, preiset die Tage,
Rühmet, was heute der Höchste getan!
Lasset das Zagen, verbannet die Klage,
Stimmet voll Jauchzen und Fröhlichkeit an!
Dienet dem Höchsten mit herrlichen Chören,
Lasst uns den Namen des Herrschers verehren!

Dat betekent zoiets als: ‘Juicht en wees vrolijk, prijs de dag en roem wat vandaag de Hoogste heeft gedaan! Laat het zuchten en verban het klagen, stem juichend en vol vrolijkheid in. Dient de Hoogste met heerlijke koren, laat ons de naam van de Heer vereren.’ Prachtig om op eerste Kerstdag de dag mee te beginnen.

2. The Messiah van Georg Friedrich Händel
The Messiah ken ik van kindsaf aan. Mijn vader zong het vroeger heel vaak, hij zat ook een tijdje op een koor waar ze dit stuk uitvoerden. Toen ik in de tweede klas op het schoolkoor zat, zongen wij de versie The Young Messiah. Daardoor leerde ik de teksten en melodieën op een toegankelijke manier kennen en werd ik nieuwsgierig naar het origineel. Met de partituur in de hand ploos ik de aria’s uit. The Messiah gaat – zoals de naam al zegt – over de Messias, de beloofde Redder van Israël. Allerlei teksten uit de Bijbel, van zowel voor als na Christus zijn door de zeer gelovige Händel op muziek gezet en sommige delen ervan zijn wereldberoemd. Zoals bijvoorbeeld het Hallelujah, dat zelfs als flashmob furore maakt.

3. Christmas songs door Leontyne Price
Wat mijn vader ook altijd draaide was een plaat met kerstliederen die gezongen werden door de sopraan Leontyne Price met het Wiener Philhamonikar en opgenomen in 1961. Later vond mijn vader het terug op cd en ik heb dat natuurlijk naar mijn pc gekopieerd, al was het maar uit pure nostalgie. Maar hoera, het album blijkt gewoon op Spotify te staan!

4. The King’s Choir in Cambridge
Meer recentelijk ontdekte ik deze kerstliederen gezongen door de King’s Choir uit Cambridge , Engeland. Die jongenskoren zijn zo prachtig, vooral met zo’n orgel eronder. Als je mooie uitvoeringen van geestelijke liederen zoekt, kun je met de King’s Choir eigenlijk niet fout gaan.

5. Nowell door Quatre Bouches
cd_quatre_bouches_nowell_2011Een fris klassiek ensemble (ja, dat kan!) met een vleugje humor zijn de Quatre Bouches met daaronder de stem van Bauwien van der Meer, een oud studiegenoot van mij (van voordat ze naar het conservatorium ging). Zij zingen in hun Nowell oude kerstliederen op een originele manier, zonder instrumentale begeleiding. Leuk detail is dat mijn vriendin Sara, ook oud-studiegenoot én vriendin van Bauwien, de cd-hoes heeft ontworpen! Het album Nowell is ook op Spotify te vinden.

6. A Midwinter’s Night Dream van Loreena McKennitt
1229470381_loreenaqo0Van een heel ander genre is het album A Midwinter’s Night Dream van de Canadese zangeres Lorreena McKennitt. Zij zingt vanuit een Keltische traditie met ook Arabische invloeden en een groot historisch bewustzijn. Dit album neemt je mee in het betoverende, mythische Engeland. Loreena McKennit vertelt oude verhalen, waaronder het kerstverhaal.

7. Kerst met Sela
Ik ben enorm fan van Sela, omdat zij geweldige, nieuwe kerkmuziek maken en ook oude gezangen herintroduceren. Sela heeft twee kerstalbums gemaakt, die via Youtube te beluisteren zijn of uiteraard te bestellen via hun site.

Welke kerstmuziek is nog meer populair
Omdat ik nieuwsgierig was naar welke muziek rol bij anderen speelt, heb ik die vraag via de mail eens in de groep gegooid. Ik vroeg het aan drie moeders met kinderen in verschillende leeftijdscategorieën. Liesbeth heeft nog kleine kindjes en in hun gezin wordt de kinderkerst-cd grijs gedraaid en samen zingen ze liedjes als Luid klokjes klingelingeling. Ook bij Elmarie zingen ze samen kerstliederen. Haar jongste zoon Khaled (9 jaar) is gek op Little Drummer Boy.

Dit is trouwens ook een favoriet nummer van vriendin Maaike, die zeer muzikale kinderen heeft. Zij maken als gezin samen muziek. Haar dochters van 12 en 9 jaar spelen respectievelijk cello en viool. Muziek, Kerst en de geboorte van de jongste dochter zijn  voor Maaike zelfs helemaal met elkaar verweven:

Negen jaar geleden tijdens het kijken naar Nederland Zingt op kerstavond kreeg ik weeën van onze jongste, die op kerstochtend geboren werd (tien dagen te vroeg). Ze heet Maria, niet vanwege kerst maar omdat we toen ik zwanger was weer eens ‘ The sound of music’ aan het kijken waren… Vandaar Maria!

De kerst-cd van Pentatonix is bij hun dit jaar favoriet.
Maria en Prisca spelen kerstmuziek.
Maria en Prisca spelen kerstmuziek.

Verder scoort het nummer Mary did you know heel goed, blijkt uit dit kleine rondje. Ook bij mij trouwens! Dus hierbij dit nummer als de uitsmijter van vandaag, in de versie van Pentatonix:

En welke muziek luisteren jullie graag deze dagen?

 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s