Wat heeft december met beelddenken te maken ?

December5Enkele jaren gelden legde een psycholoog mij uit wat beelddenken is. ‘Een beelddenker’, zo sprak zij, ‘denkt niet in tijd, maar in ruimte’.

Een beelddenker denkt niet in tijd, maar in ruimte.

Zachtjes herhaalde ik de zin voor mij zelf. Alhoewel ik het niet meteen begreep, voelde ik intuïtief aan dat dit belangrijk voor mij was om te weten. Dat dit weleens een sleutel kon zijn waarmee ik sommige eigenschappen van mijzelf beter zou kunnen begrijpen.

Een hoofd vol ideeën en altijd te weinig tijd
Zou dit misschien een belangrijke reden kunnen zijn waarom ik rondloop met een hoofd bomvol ideeën, terwijl er tegelijkertijd soms zo weinig uit mijn handen komt? Verklaarde dit de grenzeloze fantasie die mij zo vaak ter nutte was geweest, maar mij ook zo vaak parten heeft gespeeld? Komt het daardoor dat het zo moeilijk voor mij is om in te schatten hoeveel tijd iets kost? En draagt dit er misschien ook aan bij dat ik soms overweldigd raak van alles wat ik te doen heb?

Maanden in beeld
In Oktober bedacht ik een leuk beeld voor bij de maand November en het lukte wonderwel om dit te realiseren. Meteen zag ik het voor mij: ik zou het hele jaar door voor iedere maand zo’n mooi plaatje maken. Voor December, Januari en Februari had ik gelijk al concrete ideeën. Juli en Augustus zou ook wel lukken en die andere maanden kwamen wel.

November_bureaublad

Maar toen was het opeens al bijna december. Het lukte me net op tijd om mijn idee uit te voeren. Alleen… het werkte niet. Wat ik voor mij zag – iets met kerstballen – kwam niet over op de foto. Ik moest iets anders verzinnen. Maar voordat ik er erg in had, was het alweer Advent. ‘Laat maar’ dacht ik mismoedig. ‘Het is weer eens niet gelukt. Het is geen ramp.’ Maar leuk was het ook niet.

December in beeld
En toen zag ik vorige week bij de AH perfecte kerstballen voor een alternatieve December. En ik dacht: ‘Wat kan mij het schelen! Ik ga het alsnog maken. Dan maar aan het eind van de maand. Het wordt vanzelf weer eens december.

Klik op de afbeelding om te vergroten Met de rechter muisknop kun je deze foto instellen als bureaubladachtergrond. ©BusyBeezzz
Klik op de afbeelding om te vergroten Met de rechter muisknop kun je deze foto instellen als bureaubladachtergrond. ©BusyBeezzz

 

Opeens dacht ik weer eens aan dat ene zinnetje van een paar jaar geleden: ‘denken in ruimte, niet in tijd’. In mijn hoofd is zoveel mogelijk, maar in de praktijk kom ik zo vaak tijd tekort. Een jaar vliegt voorbij, het is al bijna Kerst. Toch heb ik het gedaan: December in beeld gebracht. Dus ben ik tevreden.

December1

En wat beelddenken met december te maken heeft? Helemaal niets, tenzij je een beelddenker bent en je grote associatieve vermogen je in je hoofd van het ene onderwerp naar het andere voert. Logisch toch?!

©BusyBeezzz – Plaatjes mogen voor privédoeleinden worden gebruikt. Voor professioneel gebruik en publicatie graag contact opnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s