Vetbollen maken voor vogels

Toen ik in nog Kanaleneiland woonde, was ik op woensdagmiddagen vaak te vinden in één van de buurtcentra waar een vaste club meiden (7-11 jaar) iedere week graag kwam. Wat hebben we daar wat afgeknutseld. Soms schreef ik daarover op mijn persoonlijke website. Omdat sommige blogs eigenlijk prima geschikt zijn voor BusyBeezzz en de site aan een grondige renovatie toe is, heb ik bedacht dat ik de komende weken op donderdag een paar van die blogjes hier opnieuw ga publiceren. Te beginnen met een DIY (Do It Yourself) vetbollen maken voor vogels.

Wist je dat er een trend is op internet die Throwback Thursday heet? Op zijn Hollands zou je kunnen zeggen: Uit de oude doos! Oftewel, donderdag schijnt een goede dag te zijn om iets van vroeger opnieuw in de aandacht te brengen.

Hoe maak je zelf vetbollen?

Dit heb je nodig:

  • Zaden voor (kleine) vogels.
  • Hard frituurvet, zonder toevoegingen als zout e.d.
  • Bakvormpjes, kleine kopjes of iets anders waar je vetbollen mee in model kunt brengen.

BusyBeezzz_vetbollen_maken_2

Zo maak je het:

Smelt de frituurvet. Meng de vet met de zaden en roer het goed door. Laat het afkoelen totdat het stroperig wordt. Giet het daarna in de vormpjes.

2015-1-12 Throwback Thursday Vetbollen maken

Als je het op wilt hangen, maak dan een gaatje in het mengsel met een stokje, potlood of de achterkant van penselen. Daar kun je later een draadje doorheen doen om de vetbol op te hangen. Je kunt natuurlijk een vormpje maken zonder touwtje.

BusyBeezzz_vetbollen_maken_6Laat de vetbollen afkoelen. In de koelkast gaat dat sneller.

BusyBeezzz_vetbollen_maken_7Als het vet gestold is, zijn de vetbollen klaar. Nu nog een touwtje erdoor of de vetbollen uit de vormpjes et voilà! Overigens kun je natuurlijk de zaden en het vet ook gewoon in vormpjes laten zitten en ergens neerleggen. Succes!

Als je leuke bakvormpjes gebruikt, krijg je extra feestelijke vetbollen.
Als je leuke bakvormpjes gebruikt, krijg je extra feestelijke vetbollen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s