Leuk voor in de herfstvakantie: waxinelichtjeshouder maken met herfstblaadjes

De herfstvakantie is een mooi moment om iets te maken waar je blij van wordt tijdens de donkere avonden: waxinelichtjeshouders met herfstblaadjes bijvoorbeeld. Liesbeth laat zien hoe je die heel makkelijk maakt. Leuk om samen met kids te doen.

Als de blaadjes weer vallen
De herfst, ik heb er een haat-liefde-verhouding mee. Het is de herfst die mij laat weten dat de zomer voorbij is en de (lange) winter in aantocht is. Het zonnetje schijnt pas tegen tienen de woonkamer in en het is plotseling om half 8 al donker. Tegelijkertijd kan ik enorm genieten van een laatste lunch in de achtertuin, de mooie gekleurde bladeren, brandende kaarsen op de eettafel en een glas rode wijn bij de warme kachel. Maar eigenlijk heb ik elk jaar, zo begin oktober, last van het vallende-blaadjes-syndroom. Er zijn weer een voorjaar en zomer voorbij en het duurt nog lang voordat ik ga merken dat de dagen weer gaan lengen. Midden in de winter vier ik dan ook nog eens dat ik ouder word en met een beetje pech wordt er na mijn verjaardag een Elfstedentocht gereden. Het voorjaar is ver weg.

herfstblaadjes

Ondanks deze deprimerende gedachten zie ik gelukkig ook weer de schoonheid van de herfst. Als het buiten guur en donker gaat worden, zorg ik ervoor dat het binnen aangenaam en gezellig is. Maar hoe doe je dat een beetje eco en duurzaam? Green Evelien attendeerde mij er op het beter is jezelf te verwarmen in plaats van je huis. Dus nam mijn zusje een echte wollen trui mee uit IJsland en heeft zoonlief een met gevoerde houthakkersblouse van oma gekregen. Dochter trekt het liefst haar kleding uit en houdt zich warm met een dekentje en mijn man heeft het nooit koud. Zo is iedereen tevreden als de thermostaat van de verwarming 18 graden aangeeft. Krijg ik het koud dan kruip ik ook onder een deken en soms doe ik de houtkachel aan wat ik ook nog eens gezellig vind.

Waxinelichtjes met herfstblaadjes
Waxinelichtjes met herfstblaadjes.

Waxinelichtjes van herfstblaadjes
Omdat het vroeg donker wordt, steek ik graag wat kaarsen aan. Nu gebruik ik het liefst waxinelichtjes in een stevige houder vanwege het brandgevaar dat een twee- en een vierjarige met zich meebrengen. De kinderen zelf vinden lichtjes erg mooi dus hebben we op een zonnige middag gekleurde blaadjes gezocht in het park. Deze hebben we gedroogd en op een glazen potje geplakt. Nu branden er aan het einde van de middag vier mooie herfstlichtjes bij ons in huis.

Dit heb je nodig:

  • herfstbladeren
  • een oude krant
  • dikke boeken
  • glazen potjes
  • lijm (wij gebruikten behangersplaksel)
  • stukjes touw of elastiekjes
  • waxinelichtjes

Zo maak je het:

  1. Zoek mooie herfstbladeren en spreid ze uit op een krant. Dek de bladeren af met nog een krant en leg daarop dikke boeken. Laat dit een nacht staan. zo drogen de bladeren en blijven ze mooi plat.
  2. Smeer de onderkant van een blaadje in met lijm en plak het blaadje op het potje. Herhaal dit tot je vindt dat er genoeg blaadjes op het potje zitten. Bij ons bleven niet alle blaadjes meteen goed zitten en daarom hebben we touwtjes om de bladeren geknoopt tot de lijm goed droog was. Je kunt ook elastieken gebruiken.
  3. Steek een waxinelichtje aan en plaats het in de glazen pot.

Super leuk om samen met je kinderen te doen, bijvoorbeeld in de herfstvakantie.

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s