De voortuin van Frouckje: met hergebruiktips

In deze rubriek nemen we regelmatig een kijkje in een tuin voor inspiratie en tips. Vandaag mijn eigen voortuin, die we onlangs helemaal opnieuw inrichtten met o.a. hergebruik van materialen en planten die we al hadden in ons vorige huis.

Voordat we onze voortuin konden aanpakken, moest eerst de oude riolering worden vervangen. Gelukkig werd dit voor ons gedaan...
Voordat we onze voortuin konden aanpakken, moest eerst de oude riolering worden vervangen. Gelukkig werd dit voor ons gedaan…

Twee verwaarloosde tuinen
Als je – zoals wij deden – een huis uit 1938 koopt, dan krijg je er een erfenis op toe. Generaties bewoners laten zo hun sporen na. Er was heel wat te klussen binnen en aangezien de laatste bewoner de beide tuinen die het huis rijk is, aardig aan hun lot had overgelaten lag ook daar een behoorlijke klus te wachten. Te beginnen met de voortuin die vol niet-gewenste planten stond en in loop van jaren aardig was verzakt.

Rooien en ophogen
Persoonlijk ben ik niet goed in het vernietigen van planten die het goed doen. Maar voor ons werd wel snel duidelijk dat er in onze voortuin – 7 meter diep en omrand met een lage gemetselde muur – weinig meer te redden viel. De verschillende soorten struiken die samen een haag vormden waren onherstelbaar lelijk gesnoeid, her en der doken potentiële bomen op en voor de rest werd alles wat er nog een beetje uitzag overwoekerd door klimop en onkruid. En dan was er ook nog een enorme boomstronk van een gelukkig al gekapte spar. Bovendien moest het riool onder ons huis vervangen worden en daarvoor moest de halve tuin opengelegd. De keuze was dus uiteindelijk niet zo moeilijk meer: rooien, ophogen, een terras aanleggen en opnieuw beplanten!

Tip 1: laat grond storten
Wij wilden onze tuin ongeveer 30 cm ophogen. Daarvoor hadden wij circa 10 kuub tuinaarde en 5 kuub zand nodig. Het voordeel van dit soort grote hoeveelheden is dat je het kunt laten storten en je dus niet met een heleboel verpakkingsmateriaal achterblijft. Ideaal! Wij bestelden de aarde bij Nederhof Hoveniers (Den Haag), die het keurig in onze tuin uitknepen.

Bij het ophogen van een tuin is het raadzaam om een plaatselijke leverancier uit te zoeken, omdat het zware materialen zijn en je dus de afstand van het vervoer wilt beperken.

De aarde wordt gestort onder toeziend oog van deze lieve hond. Gelukkig hielp mijn broer mee met het verdelen van de aarde en toen dat klaar was, zag de tuin er al een heel stuk beter uit.
De aarde wordt gestort onder toeziend oog van deze lieve hond. Gelukkig hielp mijn broer mee met het verdelen van de aarde en toen dat klaar was, zag de tuin er al een heel stuk beter uit.

Tip 2: hergebruik planten of kweek ze zelf op
Tuinwerk is geduldwerk. Planten hebben nu eenmaal tijd nodig om zich te ontwikkelen. Veel mensen willen dat hun tuin meteen ‘af’ is, maar dat betekent per definitie meer kosten en waarschijnlijk een minder gevarieerde tuin. Als je volgroeide, bloeiende planten koopt in een tuincentrum, betaal je de volle prijs en heb je vooral keuze uit planten die in hetzelfde seizoen bloeien. Neem dus de tijd om je tuin te beplanten en kijk om je heen om te bepalen wat je mooi vindt en hoe planten er in de verschillende seizoenen uitzien.

Omdat wij wisten dat de kopers van ons huis in Utrecht van onze border daar een terras gaan maken, heb ik gevraagd of we planten mee konden nemen. Dat hebben we – met hulp van mijn broer – op een zaterdag gedaan. O.a. de perenboom, buxus, een grote hortensia en wat kleinere planten die we erg mooi vonden, namen we mee. We hebben ze daarna meteen in onze voortuin gezet en veel water gegeven. Helaas was het niet het beste moment om dit te doen (augustus), maar dat kon even niet anders. Maar het lijkt er op dat de planten goed zijn aangeslagen. Alleen van de perenboom moeten we even afwachten of die het gehaald heeft.

Hergebruik van planten, het meenemen van stekjes of het zelf opzaaien van planten is een prima manier om aan planten te komen. De natuur deelt over het algemeen zeer rijkelijk uit.

2015-17-011

Tip 3: hergebruik materialen
Ik heb het erg getroffen met een broer die straten en terrassen aanlegt voor zijn beroep. Toen we in 2006 in Utrecht een nieuwbouwwoning betrokken, gaf hij ons het advies de 60×40 tegels, die standaard als stapstenen in de tuinen worden gelegd, van de buren te vragen. Veel mensen doen die weg en kopen er dure tuintegels voor terug. Terwijl het als basis prima tegels zijn. Mijn broer heeft er toen een heel strak terras van gemaakt met als afwisseling een mooie, donkergrijze koppelsteen. Daar zijn wij al die jaren erg tevreden mee geweest en het lag er nog heel strak in toen we Utrecht verlieten. Ik heb destijds uitgerekend dat we er zo’n € 600,- mee hebben bespaard.

Mijn broer had nu weer zo’n partij liggen en heeft – vlak voor mijn verjaardag – samen met mijn jongste broer het terras gelegd. Ik ben er reuze blij mee. Het het voelde als een heel groot verjaardagscadeau.

Via Marktplaats kun je vaak prima restpartijen tegels vinden. Deze gewone stoep- of terrastegels zijn een prima basis voor een stevig en onderhoudsvriendelijk terras.

2015-09-26 Terras voortuin en feestje
Mijn broers werken samen aan ons mooie terras. Een buurman komt even een kijkje nemen met zijn hond.

Dezelfde middag werd het terras in gebruik genomen door mijn verjaardagsvisite! Missie geslaagd! Wat nu nog rest is het planten van een beukenhaag langs het lage muurtje (november) en het opkweken van kruiden en planten voor de gaten die er nog zijn (voorjaar).

Met het gooien van papieren vliegtuigjes is de tuin officieel geopend!
Met het gooien van papieren vliegtuigjes is de tuin officieel geopend!

O ja, mijn broer is in te huren in de regio Utrecht! Laat vooral weten als je van zijn diensten gebruik wilt maken!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s