Zaadbommen te koop: David en Goliath

Wat hebben David en Goliath met zaadbommen te maken? In principe helemaal niets natuurlijk, tenzij je Shafiq heet en pakketjes zaadbommen hebt gemaakt en die wil verkopen. Als je die dan in twee formaten hebt, namelijk een klein en groot pakketje en je houdt van bijbelverhalen, dan kom je dus uit bij David en Goliath! En wat blijkt? Er is nog een overeenkomst te vinden…

BusyBeezzz_zaadbommen_david_6
Pakketje David bestaat uit 7 zaadbommen en kost € 1,50 per pakketje.

Goliath en David: een reus tegenover een schaapherder
Oorlog in het Midden-Oosten is niet iets van alleen deze tijd. In ettelijke eeuwen voor Christus stonden de Israëlieten en Filistijnen regelmatig tegenover elkaar. Zo ook de dag dat een jonge schaapsherder uit Bethlehem het legerkamp van de koning Saul bezoekt om in opdracht van zijn vader zijn drie oudste broers wat eten te brengen en te informeren hoe het met ze gaat.

David was een knappe jongen met rossig haar en sprekende ogen. (1 Samuël 16:12)

Al 40 dagen staan de twee legers tegenover elkaar, elk op een helling. Iedere ochtend verschijnt een reus van een kerel uit de Filistijnse kamp om ze uit te dagen tot een tweegevecht met hem:

‘Waarom zouden jullie optrekken en slag leveren? Ik ben een vrije Filistijn, en jullie zijn maar slaven van Saul! Kies iemand uit jullie midden en laat hem hier beneden komen. Als hij me aankan en me verslaat, zullen wij aan jullie onderworpen zijn, maar als ik hem aankan en hem versla, zullen jullie aan ons onderworpen zijn en ons als slaven dienen. Hierbij daag ik het leger van Israël uit om me iemand te sturen met wie ik een tweegevecht kan houden.’ 

Elke keer als hij deze woorden uitspreekt, staat het hele leger verlamd van schrik. Je zou kunnen spreken van een flinke impasse en dan komt David, de herder, het kamp inlopen. Hij ziet de consternatie als Goliath weer eens aantreedt en hoort ook dat de koning degene die Goliath verslaat zal worden overladen met rijkdommen en met zijn dochter zal laten trouwen. David is nieuwsgierig en doet navraag. Hij is ook verontwaardigd: ‘Wat denkt die onbesneden Filistijn wel, dat hij de gelederen van de levende God durft te beschimpen!’ Als zijn oudste broer hoort dat David aan het rondvragen is, zegt hij:

Wat doe je hier eigenlijk? Hoor jij niet in de woestijn op je schapen te passen? Echt iets voor jou, om met je brutale neus vooraan te willen staan als er gevochten gaat worden.’ 

‘Wat doe ik nu weer verkeerd?’ antwoordde David. ‘Ik vraag het toch alleen maar!’

Om een lang verhaal korter te maken: Saul krijgt lucht van Davids vragen en laat hem bij zich komen. David biedt zich aan om tegen Goliath te vechten, wat Saul nogal ongelovig aanhoort omdat David nog maar een jongen is. David is echter voor de duvel nog niet bang.

‘De HEER, die me gered heeft uit de klauwen van leeuwen en beren, zal me ook redden uit de handen van deze Filistijn.’

En zo krijgt David mandaat van Saul om het gevecht aan te gaan en doet hem zijn eigen wapenuitrusting aan. Dat werkt voor geen meter, want Saul was opvallend lang en David niet gewend aan zoveel gewicht aan zijn lijf. Hij kan geen stap verzetten. Dus trekt hij alles weer uit en gaat zoals hij altijd zijn schapen hoedt, met stok, herderstas en zijn slinger op Goliath af. In de rivierbedding kiest hij vijf ronde stenen uit. Goliath lacht hem uit en bespot hem, maar David zegt dat hij gekomen is in de naam van de Heer, neemt zijn slinger en schiet een steen zo hard tussen de ogen van Goliath dat het zijn hoofd indringt en de reus dodelijk gewond neervalt. David wint, hij is die dag de held!

Je kunt dit alles trouwens in de Bijbel lezen in het boek 1 Samuël, hoofdstuk 17.

david en goliath rembrandt
David en Goliath door Rembrandt van Rijn (1655), met dank aan het Teylers Museum in Haarlem. Kijk eens hoe mooi Rembrandt het verschil tussen de grote Goliath en de jonge David benadrukt.

De slinger
Misschien dat het nu wat duidelijker is wat klein en groot met David en Goliath te maken heeft: Goliath, de reus met zijn grote mond die de spot drijft met het volk van Israël en de God waar ze in geloven tegenover de jonge David, een gewone schaapsherder die van zingen houdt, rood haar heeft en vol van God en met een gezonde dosis zelfvertrouwen op hem afstapt met een slinger en een paar stenen.

Maar wat is een slinger? Eigenlijk een heel eenvoudig wapen; ‘een eenvoudig lapje in het midden van een stuk touw las ik op deze website waar ze meteen uitleggen hoe je er zelf eentje kunt maken. Een soort van katapult, alleen dan eentje die je rondslingert. David was er heel goed in, die heeft vast vaak geoefend toen hij op de schapen paste. Hij gebruikte het om beren en leeuwen mee weg te jagen of te doden.

bernini__s_david_by_desmogirl
De Italiaanse beeldhouwer Gian Lorenzo Bernini maakte in 1623 dit beeld van David die de slinger gebruikt. Klik op de afbeelding voor de bron.

Zaadbommen te koop

Pakket Goliath bestaat uit 15 zaadbommen en kost € 2,50.
Pakket Goliath bestaat uit 15 zaadbommen en kost € 2,50 per pakket.

Nou promoten wij uiteraard geen gewelddadigheden, maar wij houden wel van Gorilla Tuinieren, oftewel de wereld mooier maken door zaadjes de natuur in te slingeren. Daarom maakte Shafiq zaadbommen en die zijn prima af te schieten met katapulten of slingers. Gewoon gooien of planten kan ook, maar voor iedereen die op zoek is naar ammunitie… bestel hier je zaadbommen!

Pakket David: 7 zaadbommen à € 1,50
Pakket Goliath: 15 zaadbommen à € 2,50

Af te halen of te bezorgen in Utrecht of Den Haag. Alleen bij bestelling van meerdere pakketjes ineen (leuk als uitdeelpakketje bij een kinderfeestje bijvoorbeeld) is verzenden een optie i.v.m. de verzendkosten. De pakketjes zijn standaard te koop in Huis van Vrede, Van Kleffenslaan 1 te Utrecht.

Bestelformulier:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s