Kwartels houden; hoe begin je?

Shafiq_met_kwartelDe eerste, echte blog van Shafiq gaat over kwartels! Al een jaar lang zorgt hij thuis voor deze kleine diertjes. Maar wat zijn kwartels eigenlijk? En waarom is het zo leuk om voor ze te zorgen? Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan vooral door!

21 september 2015: Een jaar later… één jaartje erbij voor mij en een jaar met kwartels.

Kwartels voor Afrika
Hoe was dit allemaal begonnen? Ik was bij JP en Marleen Kruiger van Kwartels voor Afrika om te kijken naar hun kwartels; mijn nichtjes Mirna en Emina gingen ook mee. JP vertelde hoe je voor kwartels kan zorgen, over hoe ze bijna iedere dag een ei leggen, en ja, dat de kwartels dan ook nog opgegeten kunnen worden (vooral de mannetjes).  Dat vond ik best wel zielig.

Zelf kwartels houden
Wij waren verkocht; kwartels houden lijkt mij best leuk.  Nu moest papa nog alleen een hok bouwen. Papa wilde het van steen maken, een grote klus dus.  Dat gaf ons de tijd om eitjes uit te broeden met een broedmachine.

kwarteleieren_kopen
Broedeieren hadden wij nog niet; dus naar boer Jaap om kwartel eieren te kopen.

Wat heb je nodig voor het uitbroeden van kwartels?

  • Een hok
  • Broedmachine
  • Thermometer
  • Hygrometer
  • Bevruchte eieren

Broedproces van kwartels
Het broedproces is begonnen. De eieren zijn in de broedmachine geplaatst, op de juiste temperatuur en met het juiste voch gehalte.  Spannend, nu wachten… Na 17 dagen begonnen de eitjes te wiebelen: kwarteleitjes_op_tafelWanneer zou het eerste eitje uitkomen? Grrrr …… wachten is heel moeilijk.  Het kan namelijk heel lang duren voordat ze allemaal er zijn.  Dan doen we maar de broedmachine midden op tafel tijdens het eten.  Wij willen het immers niet missen als er een uitpiept.

Kwartelei_komt_uitDe kwartels komen uit de eitjes
Toch niet in het midden van de nacht?  Ik werd  ’s nachts wakker gemaakt: ‘Kom Shafiq, kom maar kijken’.  “‘Pippip’, daar komen de eersten al. Toen ze er uit kwamen dachten we dat ze kuiken dood waren, omdat ze doodstil lagen, maar dat was gelukkig niet zo.  Het kostte veel energie om uit het ei te komen.  Ze moesten even bijkomen.  Zo nu en dan staan ze op en beginnen dan heel hard door de broedmachine te rennen om vervolgens weer doodmoe neer te slaan.

Na 24 uur, als de kuikens opgedroogd zijn mogen de kuikens in het aquarium onder de warmteplaat (nepkip).

2015-09-21 Kwartels

Een jaar later… één jaartje erbij voor mij, en een jaar met een boel lekkere kwarteleitjes en nieuwe kwarteltjes. Het is heel leuk om kwartels te houden!

Mijn broertje Khaled noemde één van de kwartels Arie Bombo. 🙂

Als je een spreekbeurt wil houden kan je hier klikken voor meer weetjes enzo…

kwartel stempel liggend-a

O ja, voor wie het nog niet doorhad… Shafiq is vandaag jarig. Hij wordt 13 jaar. Feliciteren mag!!!

Eén reactie

  1. Hej Shafiq. Geweldig wat een leuke blog. Wat ben jij enthousiast over kwartels houden zeg. En je doet het goed. Complimenten! Kwartelgroet van Marleen en Jan Peter Kruiger

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s