De tuin van De Hobbitstee

In deze rubriek nemen we regelmatig een kijkje in andermans (moes)tuin om inspiratie op te doen. Deze week starten we de serie met de natuurlijke moestuin van leefgemeenschap De Hobbitstee in Drenthe. We stelden bewoonster Eva een paar vragen.

Tijdens het eco-weekend van Green Evelien waar Liesbeth en ik onlangs aan meededen, waren we te gast op het terrein van de Hobbitstee, een woon-en werkgemeenschap in het prachtige Drenthe. Eva Flendrie, bewoonster en fotografe was onze gastvrouw. Zij leidde ons rond op het terrein, vertelde ons over de moestuin en schotelde ons de heerlijkste plantaardige gerechten voor. En als je ’s ochtends vroeg uit je tipi kruipt en onderweg naar het gemeenschappelijke verblijf een ree in de moestuin ziet, dan kan het bijna niet anders of je valt voor die plek. Daarom stelden we een paar vragen aan Eva en laten we aan de hand van foto’s zien hoe mooi en rijk een biologische moestuin kan zijn.

De-Hobbitstee_1
Zaterdagochtend zag ik deze ree in de moestuin. Zondag verscheen het vlakbij de Herberg, één van de accommodaties van de Hobbitstee waar wij tijdens het eco-weekend steeds bij elkaar kwamen voor maaltijden en workshops en sommigen van de groep ook sliepen.

Wat is De Hobbitstee?
De Hobbitstee is een woon- en werkgemeenschap in het Drentse Wapserveen, vlakbij Steenwijk en pal naast hunebedden. Eva vertelt: ‘Het bestaat als sinds 1969 en is daarmee één van de oudste leefgemeenschappen van Nederland. Een plek waar al 45 jaar duurzame doelen worden verwezenlijkt door te doen. Eigen groenten verbouwen, hergebruik van afval en water, op ecologische wijze bouwen én lokaal ondernemen. Sinds de zomer van 2014 wonen we met een enthousiaste groep van elf volwassen en zeven kinderen. Iedereen draagt bij aan de gemeenschap de met zijn of haar unieke kwaliteiten.’

“De wijze waarop wij leven is geïnspireerd op de principes van de blauwe economie, waar zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van natuurlijke systemen, lokaal en kleinschalig.”

De-Hobbitstee_21
Deze kleine bewoner is promotor van ‘slow life’ en heeft ook een plekje gevonden in de moestuin van de Hobbitstee waar hij lekker van kan eten. 😉

Waarom ben je op de Hobbitstee gaan wonen?
‘De Hobbitstee kwam op mijn pad. Ik was nooit bezig met het idee om in een woon- en werkgemeenschap te gaan wonen, De-Hobbitstee_2maar ik ben blij dat het zo gegaan is. Wat mij aanspreekt is om samen met anderen iets op te bouwen, om samen te werken aan iets wat in mijn ogen een zinvolle waarde heeft. En dat is wat ik gevonden heb hier met de mensen en de plek.’

“Ik vind hier de ruimte om een zelfvoorzienend leven op de bouwen, bewust om te gaan met voedsel, afval en energie. Het is super gaaf om deze idealen in de praktijk te brengen met anderen die dat ook zo voelen en doen!”

Wat is jouw rol in in deze leefgemeenschap?
‘Iedereen heeft hier verantwoordelijke taken en samen dragen we zorg voor de plek, de tuin en de gebouwen. Ik doe samen met een paar anderen bijvoorbeeld de boekhouding van de vereniging en ook de PR; onze Facebook-pagina, onze website en de nieuwsbrieven. We zitten nu in de startfase van een nieuwbouwproject, want we willen een nieuw woonhuis realiseren voor twee gezinnen. Ook daar draagt ieder weer bij vanuit zijn/haar kwaliteiten. Ik coördineer dit project, maar zeker niet alleen. Ik zorg bijvoorbeeld voor een planning en gebruik mijn netwerk om aan de juiste kennis te komen.’

“De Hobbitstee is een groene oase van ruim 4 hectare met de heide als achtertuin!”

De-Hobbitstee_24

Wat groeit er in jullie moestuin?
‘Dat is een behoorlijk lijst! We hebben veel eetbare bloemen, zoals goudsbloemen (Calendula) en Oostindische Kers.

2015-09-20 De tuin van De Hobbitstee
Goudsbloemen worden veel gebruikt in cosmetische producten, maar kunnen ook gewoon gegeten worden.

Groenten als wortels, courgette, mais, diverse soorten kolen, aardappels, uien, knoflook, prei, bieten, yacon, pastinaak, pompoen, rabarber, boerenkool, palmkool, nieuwzeelandse spinazie, snijbiet, selderij, postelein en sla.

2015-09-021

In de kas hebben we tomaten, komkommers, basilicum, verveine en meloen.

2015-09-023

De kruidenheuvel is begroeid met salie, majoraan, oregano, dille, peterselie en munt.

De-Hobbitstee_16

We hebben verder appel-, peren-, walnoten- en pruimenbomen en fruitsoorten als blauwe bessen, cranberry’s, aardbeien, frambozen, bramen en Japanse bessen. Die groeien voor een deel tussen de wilgenbogen die we hebben gemaakt.

2015-09-022

Hoe heb jij leren moestuinieren?
‘Allereerst door te doen! En met hulp van anderen ervaren tuinders en de tuinbijbel; het handboek Ecologisch Tuinieren van Velt. Als ik iets niet weet en ik heb niemand om het te vragen pak ik gewoon het boek erbij en zoek ik het op.

De-Hobbitstee_22
Van wilgentakken zijn bogen en tunneltjes gemaakt. Op sommige plekken groeien daar Japanse bessen en bramen doorheen.

Heb jij een moestuintip of lekker moestuinrecept voor de lezers van BusyBeezzz?
Waar ik enorm van geniet is koken met veel verse kruiden! Veel kruiden zijn eenvoudig te verwerken en maken voor mij het eten af!

Recept: Frisse komkommersla met verse dille en wat crème fraîche.
Super simpel, maar overheerlijk! Komkommer in dunneplakjes schaven, verse dille fijn hakken, wat peper en zout, roer er een lepeltje craime fraiche door heen en voila! Lekkere salade.

2015-09-024
 

©Alle foto’s zijn genomen door Frouckje en hier voor het eerst gepubliceerd. Bij gebruik graag contact opnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s