Eco-weekend met Green Evelien

‘Het groenste gezin van België’ zo wordt het huishouden van Evelien Matthijsen uit de Ardennen in een filmpje door de Belgische televisie gepresenteerd. En inderdaad kiest zij voor een radicale, ‘donkergroene’ levensstijl met een zo’n klein mogelijke belasting voor de aarde. Liesbeth en ik waren nieuwsgierig naar deze fanatieke dame en meldden ons aan voor een door haar georganiseerd eco-weekend op de Hobbitstee in Drenthe.

De radicaal ecologische levensstijl van Evelien
Laat ik eerlijk zijn, de eerste keer dat ik over Green Evelien las en dat filmpje zag, was ik zowel gefascineerd als enigszins geïntimideerd: dat iemand voor zo’n radicale levensstijl kan kiezen! Ik had ook meteen wel wat (on)bewuste (voor)oordelen rond de persoon Evelien gevormd. Zo gaat dat als je een spiegel wordt voorgehouden en er dingen te zien zijn die wellicht anders kunnen. In plaats van de aandacht op jezelf te vestigen, richt jij je pijlers op degene met de spiegel.

Evelien en haar vriend kiezen in hun wens om op een ecologisch verantwoorde manier te leven voor een totaalpakket. Ze proberen hun ecologische voetprint zo klein mogelijk te houden door het besparen van energie op alle fronten. Ze consuminderen, kopen kleding tweedehands, proberen zo weinig mogelijk verpakkingsmiddelen in huis te krijgen door bijvoorbeeld schoonmaak- en verzorgingsmiddelen zelf te maken en houdbare voeding in grootverpakkingen aan te schaffen en eten volledig biologisch, veganistisch, gluten- en suikervrij. Op hun grond in de Ardennen verbouwen ze een groot deel van hun groenten zelf. Al met al leidt dat ertoe dat ze minder uitgaven hebben waardoor ze minder hoeven te werken en meer tijd kunnen steken in gezin en hun gekozen levensstijl.

Ga je werken voor een baas, verdien je geld en betaal je daarmee de producten en diensten die je nodig hebt? Of ga je minder werken, verdien je minder en doe je veel meer zelf?

Lees hier meer over de filosofie van Evelien en de uitwerking ervan in haar leven.

Eco-weekend_Green-Evelien_12
Ga je naar een eco-weekend zie je op zondagochtend dit mooie dier rondlopen.

Eco-weekend in de Hobbitstee
Sinds ik de site van Green Evelien ken, volg ik haar via Bloglovin’. Toen ik las dat ze een eco-weekend organiseerde in Drenthe, stuurde ik Liesbeth een bericht: ‘Iets voor ons?!’ Ja dus! We meldden ons aan. Samen reden we op 4 september naar De Hobbitstee, een ecologische woongemeenschap middenin de natuur waar we in een tipi sliepen. ’s Avonds maakten we kennis met de andere groepsleden en Evelien.

Eco-weekend_Green-Evelien_6
Evelien vertelt over haar groene levenstijl en deelt haar kennis met ons.

De rest van het weekend was gevuld met informatieve sessies waarin Evelien haar kennis deelde en wij daar weer op konden reageren en nadenken over wat eventueel toepasbaar is in onze eigen levens. Daarnaast werden we rondgeleid op De Hobbitstee door Eva.

Eco-weekend_Green-Evelien_3
Slapen in een tipi en het terrein verkennen op laarzen ~ beter!

Zaterdagmiddag verkenden wij de moestuin waar we uiteindelijk zelf groenten, fruit en kruiden oogstten voor de avondmaaltijd. Zondagochtend leerden we zelf (af)wasmiddel en shampoo maken, waarna we na de lunch in alle opzichten goed verzadigd terug naar huis keerden. Het hele weekend aten we veganistisch, wat echt zalig was. Vers uit eigen tuin en met versbakken brood van de Bakstee. Al die tijd genoten we van de omgeving, dronken we alle informatie in en leerden we fijne mensen kennen. Even uit de dagelijkse sleur reflecteren op onze leefgewoontes.

Eco-weekend_Green-Evelien_2
Verser kan niet.

Passie en pit
Wat ik mooi vind aan Evelien is haar passie voor de aarde en een bewuste manier van leven. Op het eco-weekend vertelde ze dat ze al van kinds af aan interesse heeft voor het milieu. Ze ging dan ook in Wageningen Bos- en Natuurbeheer studeren en vond een vriend die haar idealen deelde. Samen vormen ze een hecht team en kozen ze ervoor om in de Ardennen te gaan wonen. Evelien houdt van rust en ‘slow life’. Ze is heel gedreven en heeft veel pit. Als een terriër bijt ze zich vast in de onderwerpen die haar hart hebben. Ze zoekt alles uit en daardoor is haar website (ik promoot haar graag, want ik vind dat ze dat verdiend) een schat van informatie voor mensen die graag een meer ecologisch bewuste levensstijl willen. Bovendien is ze gewoon stoer, omdat ze haar eigen weg durft te kiezen!

Eco-weekend_Green-Evelien_1
Water, zeep en baking soda; wat heeft een mens nog meer nodig voor een schoon huis?

Goed of fout? Of je eigen keuzes maken!
En mijn vooroordelen? Die bleken deels te kloppen (‘ze is vast een heel georganiseerd type met een sterk willetje’) en grotendeels voort te komen uit mijn eigen onzekerheden (‘ik doe het vast niet goed genoeg’). Dat laatste is altijd een valkuil. Ik merkte dat ook tijdens het weekend. Voor we er erg in hadden, gingen de gesprekken over ‘goed’ en ‘fout’ en hoe het beter kan. Dat kwam niet bij Evelien vandaan, want ondanks haar sterke overtuigingen legt ze die niet op aan anderen. Er was een open sfeer. Maar dat is het risico van spiegelen: je ziet soms vooral de ‘lelijke’ kantjes en dan is het nog altijd de vraag of ze echt wel zo lelijk zijn. In die zin is het de kunst om er ontspannen mee om te gaan. Ik ben het bijvoorbeeld niet in alles eens met Evelien. Met name over voeding denk ik anders. Ook ambieer ik niet haar manier van leven. Dat zou ook niet kunnen, want haar omstandigheden zijn de mijne niet. Ik woon bijvoorbeeld in een appartement in de stad, dus een enorme waterput of zelf mijn groenten in de tuin verbouwen is er niet bij. Maar ik wil wel graag bewust leven en er zijn zeker dingen waar ik in kan groeien. Daarvoor heb ik veel inspiratie opgedaan in het weekend en nu probeer ik op mijn manier kleine dingetjes te veranderen. Gek genoeg vooral ook in mijn voedingspatroon, terwijl ik daarvoor niet naar het eco-weekend ging!

Eco-weekend_Green-Evelien_4

Geleerde lesjes
Tot slot een paar dingen die ik heb geleerd en nu probeer toe te passen in mijn leven:

  • Verwarm niet je omgeving maar jezelf. Onze kachel gaat dit jaar in de winter minder vaak aan als vorig jaar.
  • Binnenkort wordt onze vloer geïsoleerd (grote wens ook van manlief).
  • Minder vaak vlees eten. Groente krijgt een ereplaats!
  • Zelf schoonmaak- en verzorgingsproducten maken.
  • Minder in afval in huis halen en daar kan ik nog super veel winst op maken.
  • Voor de muren in de gang ga ik op zoek naar eco-verf.

Eco-weekend_Green-Evelien_7

Wat doe jij om je ecologische voetprint te verkleinen?

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s