Mijn scharrelslager is ermee gestopt, wat nu?

Wel of geen vlees? Toen ik voor het eerst van mijn leven iemand sprak die vegetariër was, was ik stomverbaasd. Ze at geen vlees omdat dat minder belastend voor de aarde was. Hoe kon vlees de aarde nu belasten? 

Waarom vlees eten de aarde belast
Inmiddels is haar vooruitstrevende levenshouding aardig gemeengoed geworden. Tegenwoordig is bijna iedereen zo ongeveer flexitariër. Maar hoe zit het eigenlijk met die belasting van de aarde? Verhelderend vind ik dit plaatje dat aangeeft hoe het zit met de belasting van vlees. Door minder vlees te eten bespaar je water en veevoer. Kip is dan nog beter dan varken, of koe. Over cijfers valt te twisten, maar de grote lijn is wel duidelijk.Minder vlees eten heeft impact

Aardiger vlees en vega-dagen
Zelf eten we al jaren aardiger vlees: vlees van dieren die een diervriendelijker leven hebben gehad. Ik heb geen principiële bezwaren tegen het slachten van dieren, maar ik heb wel problemen met de manier waarom mensen met dieren omgaan. En zo eten wij lekker scharrel, liefst van vee uit de buurt en geen invliegkip.  Afgewisseld door vega-dagen.

De scharrelslager
Maar nu is mijn scharrelslager ermee gestopt. Nou ja, míjn… De beste man kon natuurlijk niet leven van alleen mijn tweewekelijkse bestelling, en blijkbaar ook niet van de rest van zijn clientèle. Voor ons, groene flexitariërs én lekkerbekken is dat toch wel heel jammer. Haal ik scharrel-kipburgers bij de super, verzucht één van mijn dochters:

“Is dit kipvlees? Het lijkt meer een soort vegaflap.”

We zijn de afgelopen jaren dan ook echt verwend met kippendijen die in je mond nog doorscharrelen, gehakt van koeien uit de buurt en af en toe een zwijn of hert, vers van de Veluwe. Onze zoektocht naar een waardige opvolger is begonnen.

Halal
Mijn lieve buuf vindt het zielig dat ik mijn scharrelslager mis en neemt me mee naar de halal-slager. Het kipvlees daar is ook ‘scharrel’. Het ziet er heerlijk uit. Doe mij maar een paar van die gemarineerde kippendijen. Anders nog iets? Ik vraag de slageres of het rundvlees ook scharrel is. ‘Dat niet’, weet ze me te vertellen, ‘maar wel halal en bij halal wordt voor het slachten altijd gekeken of het dier een goed leven heeft gehad’. Zo, het lijkt er wel nobel aan toe te gaan in het slachthuis. Doe er maar vijf worstjes bij.

‘Echt zielig’
Aan tafel wordt het vlees uitgebreid geproefd en besproken. Lekker! Dat zeker. Niet vega, en dat is volgens sommigen van ons ook nog eens een pluspunt. ‘En halal’, zeg ik. ‘Halal? Is dit vlees dan aan een vreemde god gewijd?’ Mm, een religieus bezwaar. ‘En weet ik wel hoe rot zo’n dier doodgaat als het halal geslacht wordt. Wel een kwartier. Echt zielig.’ Lekker dus, die halal-worstjes. Morgen eten we weer eens vega. Dan hebben we beslist weer andere gesprekken.

Hoe ga jij om met het wel/niet eten van vlees? 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s