Gorilla tuinieren: zaadbommen maken

Follow my blog with Bloglovin

Al weken is Shafiq bezig met het verzamelen van zaden. Waar hij ook komt, kijkt hij om zich heen of er planten zijn die uitgebloeid zijn en rijpe zaden hebben; tijdens zijn vakantie in Frankrijk, in het Willem-Alexanderpark als hij met Liesbeth meegaat naar de bijen en als hij in de volkstuin is. Zijn vader wordt er soms een beetje tureluurs van. Overal staan bakjes met zaden. Wat is hij hiermee van plan?

Zaadbommen maken
Natuurlijk doet Shafiq dat niet zomaar. Hij wil zaadbommen maken! Dat zijn kleine bolletjes van aarde en zaden die je in de natuur kunt verspreiden. Bij voorkeur op plekken die er wat kaal en verlaten bij liggen. In de stad bijvoorbeeld op een stukje braakliggend grond of in de boomspiegel. Guerilla Gardening noem je dat. De natuur een handje helpen! Gorilla Tuinieren noemen wij dat!

Gorilla Tuinieren
©Elmarie ~ BusyBeezzz

Maak zelf zaadbommen!

Wat je nodig hebt:

  • Tuinaarde of compost
  • Klei uit de tuin of kleipoeder (betoniet) van het tuincentrum
  • Zadenmix
  • Water
  • Chilipoeder
  • Kom en kop

2015-08 Zaadbommen maken

Hoe je het maakt:

Verzamel, net als Shafiq, zaden. Goudsbloemen (callendula), Kamille, Korenbloem, Oost-Indische kers, Klaprozen, Dille en andere kruiden zijn allemaal geschikt. Zorg dat je de zaden eventueel uit de hulzen haalt.

zaadbommen maken
Zaadbommen maken is een leuke activiteit om samen met kinderen te doen.

Meng tuinaarde en klei in de verhouding 3:1. Doe daar 40-50 gram zaden doorheen. Een snuf chilipoeder door het mengsel geeft een geurtje waar vogels niet van houden. Dus als je wilt, kun je dat toevoegen om ervoor te zorgen dat de zaden in de aarde terecht komen en niet in een vogelmaag. Voeg water toe, zodat een papje ontstaat waar je balletjes van kunt draaien. Zorg dat het niet te nat wordt. Laat de zaadbommen drogen in bijv. eierdozen. Je kunt ze wel een paar maanden bewaren. Zaaien doe je bij voorkeur in het voorjaar.

BusyBeezzz_zaadbommen
Een mooi moeder-zoon moment tussen Elmarie en Shafiq.

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s